Организаторите на олимпийските и параолимпийски игри в Рио  де Жанейро'2016 са готови да позволят на южноафриканския  лекоатлет-параолимпиец Оскар Писториус да участва в  състезанията.  

Спринтьорът с два ампутирани крака беше осъден на пет години затвор през миналата седмица, след като признат за виновен в  непредумишлено убийство на приятелката си Рива Стеенкамп в нощта на 14 февруари миналата година.

Очаква се обаче той да остане в затвора само 10 месеца. Преди няколко месеца националният олимпийски и  параолимпийски комитет на РЮА обяви, че Писториус не може да  участва в състезания до 2019-а година. Това наказание ще остане  в сила дори и ако той бъде освободен от затвора предсрочно.

"Ние нямаме право да го съдим за личните му качества. След  като той бъде на свобода може да участва там, където пожелае.  Ние с радост ще го приветстваме в Бразилия", каза Марио Андрада, председател на пресслужбата на организационния комитет на  Игрите. Писториус е шесткратен шампион от параолимпийски игри./БТА