Колоездач с амбиции да участва в Олимпиадата в Бразилия през 2016 г. получи финансова подкрепа от община Разград. Парите не се много – 1000 лв. – и клубът ще трябва да търси спонсори, за да успее Мирослав Минчев да спечели олимпийска квота – обясни заместник-кметът Любомир Цонев.

Целогодишната подготовка на състезател от класата на Мирослав Минчев е 40 000 лв. – обяви неговият треньор Денчо Минев. Въпреки, че общинската подкрепа е много по-малка, от клуб „Спринт“ са доволни от подпомагането. Решението да се отпуснат 1000 лв. за колоездача е на Постоянната комисия по младежта и спорта към община Разград, парите връчи заместник-кметът Любомир Цонев.

За да успее да спечели олимпийска квота, Мирослав трябва да участва в поне 4 състезания догодина. Кой да кара в Рио де Жанейро се определя от ранглиста, подобна на тази в тениса, от турнир печелиш различен брой точки, първите 12 отиват на олимпиада, шанс имат и част от следващите обаче, тъй като всяка държава има право да изпрати само един колоездач.

24-годишният  Мирослав Минчев е национален рекордьор в две дисциплини – 200 м. летящ старт и 1000 м. от място в пистовото колоездене, тъй като постиженията са и на открит и на закрит колодрум, рекордите стават общо 4, като някои са подобрявани по няколко пъти от разградчанина.

Коронната му дисциплина – 1000 м. – вече не е олимпийска, затова той ще се подготвя за стартовете по кейрин. Дисциплината е атрактивна и скоростна, това е задмоторно каране, 6 велосипеда зад мотор правят 8 обиколки, като моторът се оттегля преди последните 2 обиколки, когато колелетата са стигнали скорост от 50 км./ч. Подготовката за тази дисциплина трябва да е на закрит колодрум, в България няма такъв, затова от 15 ноември Мирослав е на подготовка в Литва с националния отбор на тази страна. На 8-9 декември заминава за Световната купа в Лондон, след което се прибира в България. На 2-3 януари пак се присъединява към литовците до Световното първенство във Франция на 18-20 февруари.

Заместник-кметът се ангажира и в бюджета за 2015 г. да се намерят средства за подпомагане подготовката на Мирослав Минчев, препоръча обаче на клуба да търси и спонсори.

Въпреки сериозната конкуренция на футболистите от Лудогорец миналата година Минчев бе обявен за „Спортист на 2013 на община Разград“.