Участниците в преплуването на разстоянието от Варна до Одеса да бъдат наградени от община Варна, предлага кметът на града Иван Портних. Преди 50 г. е осъществено първото по рода си щафетно преплуване на разстоянието от Варна до Одеса в рамките на 7 денонощия – от 15 до 22 юли. В плуването участват 14 варненски спортисти.

Идеята за провеждането на този своеобразен маратон е издигната и поддържана от Милко Рачев, треньор по плуване, водна топка и маратонско плуване във ФСФД „Черно море“, който подготвя общоградския отбор за участие в мероприятието. За провеждането на плувния маратон решаващ принос има адмирал Иван Добрев, командващ военноморския флот на НРБ, който приветства инициативата и я обезпечава с необходимото оборудване (кораб, катер, лодки и екипажи) за осигуряване безопасността на участниците.

„Провеждането на маратона получава силна подкрепа от община Варна, от различни варненски спортни и други институции и от варненската общественост“, пише в писмото на кмета Иван Портних до  контраадмирал Димитър Денев, командир на ВМС. В писмото се предлага участниците в преплуването на разстоянието от Варна до Одеса да бъдат наградени на празника на ВМС с почетни грамоти.

На работно заседание Организационният комитет на плувния маратон Галата – Варна подкрепи предложението на кмета и обяви, че ще съдейства за организацията на церемонията по награждаване. Тази година маратонът Галата – Варна записва 74-тото си издание. То ще се проведе на 3 август.