При огромен интерес бе открита 34-ата сесия на Национална олимпийска академия (НОА) на БОК, съобщава www.bgolympic.org. Пространството около Митрополията в центъра на стария Несебър бе тясно да побере над 150 участници и гости на церемонията, която по традиция отбелязва старта на форума със стилно тържество.

Сесията бе открита от ректора на НСА проф. Пенчо Гешев, който пожела успех на участниците и изтъкна значението на това събитие.

В емоционален поздравителен адрес генералният секретар на БОК Белчо Горанов призова студентите и учителите да запазят и предадат на своите бъдещи възпитаници духа и идеите на олимпизма и олимпийското движение.

Сред официалните гости бяха още лекторите проф. Юрген Бушман от Немския спортен университет, проф. Атанас Георгиев от ЮЗУ "Н. Рилски" Благоевград, Тодор Шабански от екипа на София 2018 – Европейска столица на спорта, Гемзе Юлкер от Олимпийската академия на Турция, както и кметът на Равда Андон Бакалов.

Проф. Бушман връчи на многогодишния активен участник в сесиите на академията Желко Насев специална награда на името на почетния член и дългогодишен дарител Оскар Шпранц. С диплом на името на проф. Наталия Петрова бе удостоена Ива Радева за проявена активност и постоянство в годишната дейност на Академията.

Стотици граждани и гости на Несебър изгледаха церемонията, която завърши с рецитал и изпълнения на възпитанички от Музикалната aкадемия, както и с множество снимки и селфита за спомен.

В работата на 34-ата сесия на НОА участват 107 студенти, ученици, учители, преподаватели и лектори. В базата на НСА в Равда се събраха ученици от 35 СОС София, Строителния техникум, Националната природоматематическа гимназия, както и представители на Благоевградския, Софийския и Бургаския университети и на Музикалната академия. Не са малко и членовете на олимпийските клубове от Босилеград, Годеч, Благоевград, Радомир и Бургас, в заниманията ще се включат и над 30 учители, преподаватели и обществени дейци.

Много впечатляващо е международното участие – тази година пристигнаха гости от Турция, Италия и Испания, които сформираха свой отделен англоговорящ отбор за заниманията по групи, които съпътстват дискусиите и лекциите.

Веднага след приветствения адрес от ректора на НСА в първия ден от лекторската програма, доц. Лозан Митев говори по темата „Олимпийските принципи на изпитание в съвременната ценностна система на обществото“, а Белчо Горанов запозна присъстващите с развитието на „Олимпийското движение в навечерието на Игрите в Рио“. Неговата дискусия предизвика силен интерес за българското участие на предстоящата Олимпиада, както и за последните динамични процеси и тенденции в развитието на световния спорт.

В продължение на 4 дни студенти, ученици, преподаватели, обществени деятели и гости се събират всяка година в базата на НСА в Равда обединени от олимпийските идеи и принципи. Това лято темата на сесията е „Олимпийските ценности и устойчивото развитие на Олимпийското движение“. В програмата са предвидени изключително интересни презентации, дискусии и лекции, допълнени със заседания по секции, състезания и други активности.

Годишните сесии на НОА имат за цел да запознаят младежта с основните идеи на олимпизма и актуалните въпроси в развитието на олимпийското движение и спорта. По време на сесиите се насърчава създаването на олимпийски структури в страната. Чрез общуването между млади представителите от различни краища на България, НОА се стреми да насърчава сътрудничеството и приятелството между участниците за развитие на идеи и общи бъдещи инициативи.