Лентата проследява изминаването на дистанцията от 682 км на веломаршрута "Дунав Ултра" от четирима българи с бягане и велосипед само за 48 часа.

Днес е официалната онлайн премиера на трейлъра към очаквания с интерес документален фимл  “Дунав Ултра - филмът”. Видеото е част от уникалната кампания за популяризиране на един от най-красивите, най-откъснатите, но и с най-висок потенциал за равитие региони у нас – Дунавският. 

Трейлърът може да се гледа в Интернет в официалния видеоканал на Дунав Ултра във Vbox. Най-популярната българска платформа за видеосподеляне е официален партньор в промоцията и разпространението на видеото.

Работата по продукцията, която бе заснета в рамките на тазгодишното предизивкателството “Дунав Ултра 3: River Monsters” (независима кампания - кауза за популяризиране на поречието на река Дунав в българската й част), все още продължава, но пък трейлърът към нея вече може да се види от всеки. 

Виж Трейлъра тук: https://www.vbox7.com/user:dunavultra

Тази година четирима българи участваха в уникалното спортно предизвикателство - да преминат веломаршрута Дунав Ултра - 682 км с бягане (40 км) и карайки велосипед (642 км) за по-малко от 48 часа. Невероятното изпитание на което се подложиха четирима атлети-аматьори, беше водено от благородната кауза за популяризиране на велотуризма по поречието на река Дунав - един от най-переспективните райони за подобен вид туризъм в страната.

Преди седмица пък, официално беше представен и самия веломаршрут ”Дунав Ултра”, уникален и амбициозен проект, който се явява и най-дългият туристически веломаршрут в България - 642 км.

Маршрутът води началото си от най-североизточното населено място на страната, видинското село Куделин и завършва в най-северозападното населено място - село Дуранкулак, в района на Черно море. Зад създаването на веломаршрута седи личната история на Борис Бегъмов - 48-годишен колоездач-аматьор, който преобръща живота си в името на идеята за популяризиране на велотуризма по поречието на река Дунав.

Междувременно, ключовите моменти от приключението на четиримата ентусиасти от тази година бе заснето на лента, а чрез актуалния трейлър към предстоящия филм, само в две минути и половина режисьорите Траян Велев и Ваня Богданова и монтажът на Павлина-Калина Церовска ни потапят в магията на р.Дунав, повеждат ни по веломаршрута “Дунав Ултра”, през прекрасни гледки, спиращи дъха картини, римски крепости и забравени градове. 

Визията на продукцията предава и усещането за предстояща битка на духа и волята за четирима силни българи. Ще усетим вибрациите и на могъщата река Дунав! 

Дунав Ултра

През последните години веломаршрутът “Дунав Ултра” доби популярност, трансформирайки се от лична кампания в родолюбива кауза. Популяризирането му дава възможност за изграждане на цялостна стратегия за развитие на туризъм по поречието на река Дунав. 

Маркировката на маршрута следва всички най-важни културно-исторически и природни обекти по поречието на реката. Траекторията му води до всички най-важни стратегически древноримски крепости и градове - Бонония, Рациария, Нове, Сексагинта Приста и Дуросторум. 

Дунав Ултра

Уникалният древноримски град Улпия Ескус пък е сред най-интересните чудеса по веломаршрута. Значението и уникалността на древният град и популяризирането му в България и чужбина е сред приоритетите на екипа на “Дунав Ултра”.

Консултант относно автентичността на археологическите обекти по веломаршрута е доцент доктор Гергана Кабакчиева от Национален археологически институт при музей на БАН, обясниха от екипа. 

Сред другите чудеса на веломаршрута са крепостта Баба Вида (гр.Видин), антични крепости Августа (с. Хърлец) и Димум (гр.Белене),  Скален манастир (с.Иваново), Рибарска махала (гр.Тутракан), природен резерват "Сребърна" и Дуранкулашкото езеро.

Дунав Ултра

Официален сайт Дунав Ултра: www.dunavultra.com

Официална Фексбук страница: https://www.facebook.com/dunavultra/

Дунав Ултра