С приближаването на Летните олимпийски игри все по-голям става интересът към това до каква степен е подготвен Рио де Жанейро да посрещне престижния форум.

Испанското издание Mundo deportivo направи пространен репортаж за онова, което се случва в красивия бразилски град, както и за всички дейности, съпътстващи организацията на Игрите.

Оказа се, че в Рио е свършена много работа, но 100 дни преди Олимпиадата има още много и то съществени стъпки, които все още не са направени.

„Много сме доволни от работата, която свършихме до момента в Олимпийския парк. Това е сърцето на Игрите, а ние сме готови на 98%“, каза един от организаторите Марио Андрада, но добави: „Въпреки това трябва да засилим логистиката“.

Едни от най-съществените проблеми, които са очертани в репортажа на испанското издание, са боклукът и замърсяването на водата. Твърди се, че има доста мръсни места в Рио, които ежедневно се очаква да посрещат множество фенове на различните спортове. Същевременно биологът Марио Москатели алармира пред Mundo deportivo, че водата в залива Гуанабара е доста замърсена. Именно тук ще се проведат и някои състезания във водните спортове, а самото място се очаква да бъде посетено от поне 9 милиона души. Специалистът обясни, че се наблюдават микроорганизми, които могат да причинят различни гастроентерологични заболявания, хепатит А и други.

Повредите в градския транспорт също са посочени като проблемно звено, а не е подмината и политическата обстановка. Напомня се, че тече процедура по импийчмънт на президента Дилма Русеф, която е нарочена за основен виновник за бразилската криза.