Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ предизвика много противоречиви реакции в цял свят. Оказва се обаче, че влизането на милиардера в Белия дом може да окаже влияние не само върху политическата обстановка, но и върху важни събития от света на спорта, пише Би Би Си, цитиран от NOVA.

Сред тях са изборът на Лос Анджелис за домакин на Летните олимпийски и параолимпийски игри през 2024 г., разследването за злоупотреби във ФИФА, Световното първенство по футбол през 2026 г.

Летните олимпийски игри през 2024 г.

Вотът в подкрепа на Тръмп в сряда може да изгори надеждите на Лос Анджелис да стане домакин на Олимпиадата през 2024 г. и да наклони везните в полза на „съперниците” – Париж и Будапеща. Решението за това къде да се проведат Игрите ще бъде взето от Международния олимпийски комитет (МОК) през септември 2017 г.

Преди няколко месеца кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети – демократ, подкрепил кандидатурата на Хилъри Клинтън за президент, призна, че някои от членовете на МОК са „сериозно притеснени” от евентуално управление на Тръмп.

През изминалото лято президентът на спортната организация Томас Бах осъди живота в „свят на себелюбие, където определени хора твърдят, че имат власт над останалите”. Този коментар беше очевидна препратка към Тръмп заради заканата му да наложи строги ограничения за мюсюлманите и да депортира милиони нелегални имигранти.

Световното първенство по футбол през 2026 г.

САЩ са фаворит за домакинство на турнира. ФИФА дори обмисля „билети” за него да получат повече отбори – 40 или дори 48. Освен това, ръководството на организацията обмисля някои от мачовете на първенството да се играят в Мексико и Канада.

Тръмп обаче наскоро обяви плановете си да построи стена на южната граница на САЩ с Мексико. Това, както и недоброто му отношение към мексиканците, определено ще възпрепятства организирането на шампионата.   

Голф, баскетбол, бейзбол, американски футбол

Тръмп има явен афинитет към голфа и притежава най-добрите игрища в САЩ, Шотландия и Дубай. Поддържа и връзки с някои изявени представители на американския футбол. Не крие и амбициите си да го превърне в още по-популярен спорт в световен мащаб.

В същото време обаче новият стопанин на Белия дом заплашва с убийствени за бизнеса налози върху вносните стоки. А това може сериозно да се отрази не само на търговията със спортни принадлежности, но и с уреждането на права на играчи, провеждане на двубои и др.

Обвиненията в корупция по върховете на ФИФА

Американското правосъдно министерство предприе действия по казуса през май 2015 г. Но дали това ще продължи да бъде приоритет за ведомството и под ръководството на новия министър?

Прогнозите сочат, че постът ще бъде зает от бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани.

Още по темата Доналд Тръмп:

Доналд Тръмп - от Кеч Мания до Белия дом
Как реагираха звездите на спорта на избора на Тръмп за президент?
Тръмп обмислял да си купи футболен гранд
Каква жена?! Чувствената страна на първата дама на САЩ

Победата на Тръмп накара Серхио Перес да зареже спонсор