Министърът на спорта Красен Кралев обяви в „Събуди се“ по Нова телевизия, че не е редно да коментира положителната допинг проба на Стела Енева преди да бъде обявено наказанието на параолимпийката ни.

Той разкри още, че вече има създадена комисия към министерството от най-добрите лекари по спортна медицина, които ще подпомагат работата на треньорите.

„Случаят е неприятен, но няма как да го коментираме, докато не излезе наказанието от Международната параолимпийска организация. Изнесе се информация, че има положителна първа проба, имало е изслушване, отказана е отварянето на втора проба. Всяка федерация има различни срокове за наказание на наказания. Разпоредбите на WADA са много строги. Окончателните коментари и анализи могат да се правят след евентуално налагане на наказанието, защото не се знае какъв е медикаментът. Не знаем какъв е случаят“, сподели Красен Кралев.

„Има далеч по-тежки скандали в другите страни. При нас са по-тежки случаите – например с щангите – беше замесен целият отбор. Иначе, като брой хванати спортисти не сме на челните места. Много треньори превишават правата си и не се доверят на медицинските лица. Създадохме вътрешна комисия към министерството на най-добрите лекари по спортна медицина. Те започнаха вече работа. Комисията под ръководството на д-р Виолета Заркова, всички лекари, близо до спортистите са включени вътре, защото искаме да проверим цялата структура и схема с проверяване на спортистите. Всички, които се готвят за Олимпийските игри са включени. Виждате и Мария Шарапова, спортистка с огромен щаб. Бяхме предупредени, че тази година ще са много строги. Има лекари, с които треньорите да се консултират“, добави Красен Кралев.

Красен Кралев: Скоро ще представим проекта за Висшата лига

Министърът на спорта отново се върна към решението на Григор Димитров да не участва на АТП турнира, който се проведе в София през февруари.

„Нашата политика за инвестиране в тези домакинства е много ясна. И тази година, и в бъдеще ще отделяме повече средства на тези спортове, които ни носят успехи. Аз съм доволен от това как протече турнирът. Мога да кажа, че имаме рекордно посещение за дебютен турнир. Хората бяха разочаровани не само от отказа му за участие в АТП турнира, но и от други действия. Предполагам, че ще се появи на следващите турнири.“

Красен Кралев изгледа репортаж, свързан с историята на Денислав Иванов – световен шампион по джудо при юношите, който обаче не се чувства достатъчно подкрепен.

„Има много ясни критерии, които се спазват, никой не може да ги наруши. Има правила. Много хора се чувстват така, но ние имаме бюджет. Федерацията по джудо има 800 хиляди лева бюджет. Запознат съм с качествата на момчето. Когато един млад спортист федерацията и министерството го наблюдават. За тази година има успех и класиране, затова на база резултатите от 2015 има пари за подготовка, има възнаграждение. Има в различните федерации търкания – между федерации и спортисти. Сигурен съм, че от федерацията ще бъдат коректни“, сподели Красен Кралев.

Той коментира и представянето на националния отбор по борба в последните международни състезания.

„Притеснен съм, годината е много важна, борбата и бокса са федерациите от които чакаме. Това, което виждам, ми е притеснено, дано това да е част от подготовката, да се преуморени и не са необходимото ниво сега. Няма много време и ни предстои разговор“, завърши Красен Кралев.