Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на Тенис празник за деца с аутизъм, организиран от Сдружение „Аутизъм Днес“ и Българската федерация по тенис.

Събитието се провежда за пета поредна година, а от четири години деца с аутизъм тренират с треньори на федерацията.

„Спортът не е само състезания и медали, той е и социален проект. При децата с аутизъм най-често практикуваните спортове са плуването и конната езда, но нашият опит през последните 5 години показва, че и тенисът има изключително положително влияние върху тях и родителите са много доволни”, заяви Красен Кралев и припомни, че миналата Коледа Българският спортен тотализатор се включи в кампанията на Министерство на земеделието и храните и закупи 100 елхички,  средствата от които бяха дарени на Сдружение „Аутизъм Днес“.

Министър Кралев обяви още, че след успешното реализиране за втора година на програмата „Тенисът – спорт за всички“ и кампанията „Тенисът – честна игра“, се предвижда през 2017 г. федерацията да получи средства и по „Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания“.

„Благодарение на тренировките по тенис вече има създадени приятелства между нашите деца и развитие на техните социални умения. В момента ползваме тениса като терапия, но пък може да включим някое от нашите деца и в състезанията”, каза председателят на Сдружение „Аутизъм Днес” Владислава Цолова.

На събитието, което се проведе под патронажа на министър Кралев и с подкрепата на Столична община и Националната Асоциация на ресурсните учители в България присъстваха още съветникът на Министъра на образованието и науката Меглена Кунева - Калоян Дамянов, началникът на Регионален инспекторат по образование - София град Ваня Кастрева, заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Велина Белева, заместник-изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Ани Ананиева, заместник-кметът на София Дончо Барбов, заместник-председателят на Българската федерация по тенис Георги Крумов, почетния председател на сдружение „Аутизъм Днес” Мина Ламбовски и две от лицата на каузата Ники Кънчев и Елена Петрова.

След официалното откриване на празника министър Кралев изгледа финала при девойките до 12 г. от турнира Dеvin Masters, в който Денислава Глушкова победи Джулия Златева с 6:4, 6:2.