Гросмайстор Веселин Топалов, професионалният ни боксьор Кубрат Пулев и бившитя футболист на Левски Христо Йовов направиха истинско шахматно шоу.

Събитието, организирано от Висшия съдебен съвет, събра в един отбор Пулев и Йовов, заедно с осем следователи и две бъдещи шахматни звезди на България Габриела Антова и Нургюл Селимова.

Инициативата за спортната среща бе на Фондация "Веселин Топалов" и част от дейността й за популяризиране на шахмата сред представители на правоприлагащите органи, като средство за откъсване на проблемни деца от окръжаващата ги престъпна среда. Сеансът бе част от образователна програма на ВСС.

Петима от участниците в сеанса успяха да стигнат до реми с Топалов.

До първото реми се стигна след като Веско Топалов пожела да прекрати срещата си с боксьора Кубрат Пулев. Това стана по атрактивен начин, като гросмайстор сътвори зрелище, заставайки на колене пред Кобрата. Пулев на шега се замисли, но прие предложеното реми.

По дълго време бе необходимо на Христо Йовов, за да се стигне отново до реми. Преди време Йовов и Топалов отново премериха сили на шахматната дъска в мач на стадион „Георги Аспарухов“ и тогава завършиха реми. Христо Йовов и гросмайстор Топалов си паснаха в предаване на шоу елемент на шахматния сеанс. Бившият футболист вървеше Топалов и анализираше ходовете не само на съперниците му, а и на световния шампион.

Младата надежда в шахмата Габриела Антова имаше удоволствието също да постигне частичен успех срещу известния ни гросмайстор. Веско Топалов похвали Антова и Селимова като каза, че за първи път ги вижда на живо, но следи развитието им и вижда в тях потенциал за бъдещи успехи.

За разлика от Габриела, Нургюл анализира ситуацията в партията й с Топалов и сама се предаде. Двете млади шахматистки получиха много поздравления за участието си.

Двама от отбора на следователите изпитаха огромното удоволствие да не загубят от Веселин Топалов и взеха за спомен автографи от звездата на българския шахмат.