Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети тренировка на фехтовална академия „Васил Етрополски“, част от която е и участникът на Олимпийските игри в Рио де Жанейро Панчо Пасков. С посещението на министъра символично се даде старт и на новия Олимпийски цикъл за нашите фехтовачи.

Академията работи от 7 години и обучава повече от 500 състезатели в 8 български града.

„Тук съм, за да засвидетелствам уважението на нашия екип и на държавата към труда, който полагате и успехите, които постигате. Един спортист се изгражда за период не по-малко от осем години. Академия „Васил Етрополски“ работи от 7 години и вече има много сериозни резултати, като върхът на айсберга беше участието на Панчо Пасков на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Тук виждам много млади състезатели, което означава, че академията успява да измъкне сабята от кризата, в която е била през годините и имаме надежди за много сериозни резултати в бъдеще. Разбира се това няма как да остане незабелязано и ще бъде подкрепено с финансова субсидия от държавата“, заяви Кралев.

Министър Кралев

източник: ММС

Министърът допълни, че още тази година са осигурени допълнителни средства за подготовка и участието на Панчо Пасков и националния ни отбор в международни турнири, които са изключително важни за мястото на нашите състезатели в световната ранглиста.

Министър Кралев

източник: ММС

„Където има резултати, ще има и подкрепа от държавата. През 2017 г. обмисляме още по-сериозна реформа в системата за финансиране на федерациите за следващия олимпийски цикъл. Ще бъдат отчетени резултатите от последните три олимпийски цикъла, защото 12 години са напълно достатъчни да се види кои федерации работят правилно и имат резултати, защото със средствата, с които разполагаме не можем да финансираме всички. Това, че имаш табелка „олимпийска федерация“ не е достатъчно да получиш финансиране, след като през последните 12 години нямаш резултати. Фехтовката показа резултати, което ще ги включи в групата на по-сериозно финансираните спортове“, допълни министърът.

В тренировката под ръководството на треньора на националния отбор Ивайло Воденов освен Панчо Пасков взеха участие носителят на Европейската купа за кадети за сезон 2011-2012 г., Любослав Бурнев, Димитър Райкин, спечелил европейската купа „Сабята на Етрополски“ за момчета до 14 години през 2015 г, 16-годишната Йоана Илиева - девета на световното първенство за девойки до 20 години за 2014 година, балканска шампионка за жени и победител в Европейската купа „Сабята на Етрополски“ за кадетки до 17 години през 2015 г. и др.

Министър Кралев

източник: ММС

Директорът на академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев подари на министър Красен Кралев сабя с автографите на Васил и Христо Етрополски и на най-титулувания сабльор в историята на този спорт и президент на Европейската конфефедерация Станислав Козняков, с която са изиграни два боя на демонстративния турнир „Майстори на сабята“, организиран по повод 90-годишнината на Българската федерация по фехтовка.