Медалите за летните олимпийски и параолимпийски игри през  2016 година ще бъдат направени от метал, получен в резултат  на преработка на остарели електронни уреди и апарати. Това съобщи  президентът на Бразилския монетен двор Франсиску Франку.

Именно на това държавно учреждение, влизащо в структурата на министерството на финансите на Бразилия, е поръчано да направи  4 924 медала за награди и 75 000 възпоменателни медала за  лятната олимпиада и за параолимпиадата, които ще се проведат в  Рио де Жанейро през 2016 година. Според думите на Франку, този необичаен избор на "суровината" за получаване на благородните метали, от които ще бъда  изготвени медалите, е продиктуван от желанието да се подчертае  грижата на организаторите на олимпийските игри за екологията и  устойчивото развитие.

Бразилският монетен двор, чиято история е 320-годишна, не за  първи път ще прави спортни награди. Това учреждение направи  медалите за световните военни игри през 2011 година и за  Панамериканските игри през 2007 година, които се проведоха в Рио де Жанейро.