Кувейтската компания GTG Engineering иска да инвестира между 3 и 4 милиона евро в модернизацията на Старата гребна база в Пловдив. Това стана ясно по време на среща на министъра на младежта и спорта Красен Кралев с президента на фирмата Ахмад Ал Ава.

"От 5-6 години клубовете по гребане и кану-каяк "Тракия" си партнират със състезатели и треньори от Кувейт. Създадохме много близки отношения, помагали сме на техни състезатели, които идват на подготовка в България. Дори в момента при нас се готви едно момиче от Кувейт - Аля Калин, която вече живее в Пловдив и иска да участва на Световни първенства и Олимпийски игри. Така стана и връзката с инвеститорите, които имат желание да направят Старата гребна база едно модерно съоръжение", разказа изпълнителният директор на гребния клуб Венета Пехливанова.

Министър Кралев изрази своята подкрепа за проекта, който ще бъде осъществен чрез консорциум между гребен клуб "Тракия" и GTG Engineering.

"Поздравявам ръководствата на клубовете по гребане и кану-каяк за това, че са успели с работата си да предизвикат инвеститорски интерес. Това е един нагледен пример как с усилен труд, професионализъм и коректност се привлича вниманието на бизнеса. Благодаря на господин Ахмад Ал Ава за подкрепата, която ще окаже на българския спорт и се надявам да имаме все повече примери за подобно сътрудничество", заяви министър Кралев.

Старата гребна база в Пловдив се използва от гребен клуб "Тракия" с президент Красимир Фотев и клуб по кану-каяк "Тракия" с президент Николай Бухалов, които работят в тясно сътрудничество за реализиране на проекта за реконструкция на съоръжението.

Компанията GTG Engineering се занимава със строителство, нефт, газ, мениджмънт на хотели и спа центрове, консултантски и финансови услуги като за момента единственият ѝ интерес у нас е свързан с инвестицията в Старата гребна база в Пловдив. /БТА