Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и президентът на Световната Федерация по Канадска Борба WAF Асен Хаджитодоров ще дадат официален старт на Световното първенство по канадска борба, което се провежда за първи път в Благоевград. Началото на състезанието ще бъде поставено в 09:00 часа утре (4.10.2016) в зала „Скаптопара“. Първенството ще продължи до 9 октомври, когато ще бъде официалното закриване, а на 10 октомври състезателите ще отпътуват за своите страни.

В следващите няколко дни над 1300 състезатели ще мерят сили и ще се борят за медали в областния център на Пиринско. Първенството ще бъде открито с кратка музикална програма, с която ще бъдат поздравени спортистите, пристигнали от над 60 държави. В Благоевград ще се състезават спортисти от водещи страни като Русия, Украйна, Казахстан, Америка, Грузия, Бразилия, Китай и много други.

Първенството ще бъде излъчвано по над 50 български и чужди телевизии. Голяма част от българските световни шампиони също ще бъдат в Благоевград и ще защитават честта на България, както и своите многобройни световни титли. Сред тях са Георги Гайдарджиев, Валентин Господинов, Красимир Костадинов, Сашо Андреев, Стоян Големанов, Христо Делиджаков, Цветан Гашевски и много други. Категориите, в които ще се състезават участниците в Световното първенство са: Юноши, Младежи, Ветерани, Хора с увреждания, Мъже и Жени.

Очаква се на за Световното по канадска борба да пристигнат десетки официални лица, сред които Умберто Панцети, вицепрезидент на световната федерация, Сайман Беричоа, вицепрезидент на световната федерация, Джаембек Муканбетов, вицепрезидент на световната федерация,

Атила Чабай, вицепрезидент на световната федерация, Мирча Сильонеско, генерален секретар на световната федерация.