Вторият състезателен ден на 6-то Световно първенство по ушу за младежи, което се провежда в Бургас, приключи. Проведоха се финалите в надпреварата в категория Санда (свободни двубои), включващ следните категории. Мъже: 48кг, 52кг, 56кг, 60кг, 65кг, 70кг, 75кг и 80кг -- Жени: 48кг, 52кг, 56кг и 60кг

Най-добре представилият се български участник беше Яни Янев в категория 70кг. Той победи в първата среща Страхиня Вуйосевич от Сърбия, но отпадна на четвърт финал от иранеца Юсеф Сабриабибегло.

Състезанието по Санда при младежите е едно от най-вълнуващите сред бойните спортове, тъй като съчетава удари с ръце и крака, както и събаряния извън ринга. Китай, който е и родина на този спорт, завоюва най-много златни медали, като тяхната бройка беше по три при мъже и жени. Другите нации, получили световна титла в отделните категории са Виетнам, Индия, Египет и Иран.

Наградите на медалистите бяха връчени лично от г-н Димитър Николов - кмет на гр. Бургас, Стефан Колев - Председател на организационни комитет и Президент на Българска федерация по ушу, както и официални лица от изпълнителния борд на Световната федерация по ушу.

Състезанието продължава утре с категория Таолу (форми) и ще протече в две състезателни сесии; сутрешна от 9:00 до 11:30 и следобедна от 15:00 до 17:00ч. Надпреварата е на две състезателни полета, разделена според възрастовата категория на състезателите. Фаворити и тук са оборът на Китай, но броят състезатели предполага голяма конкуренция и възможност за изненади. Нашите младежи също стартират в утрешния ден и ще имат участие в голяма част от категориите. Отборът ни се състои от 9 участници, като най-малкият е на 9, а най-големият на 17 години. Входът за зрителите в зала Младост, където се провежда състезанието е свободен.