Скокът на височина за мъже бе в центъра на вниманието от секторните дисциплини на Световното първенство по лека атлетика /СП/. Шампион в него, след надскачане, стана Дерек Друин от Канада с 2.34 метра. Другите двама, участвали до последно в спора за първото място Бондаренко от Украйна и Жан от Китай стигнаха до среброто с 2.33 m.

Заключителната техническа дисциплина от женската програма бе хвърлянето на копие, където титлата с последния си опит спечели Катерина Молитор от Германия - 67 метра и 69 сантиметра. С нов рекорд на Азия 66.13 m вицешампион стана Хюайхюай Лю от Китай.

Алмаз Аяна от Етиопия стана световна шампионка на 5000 метра. Тя направи изключително самостоятелно бягане в последния километър и половина, като постави нов рекорд на първенствата – 14:26.83 минути.

На 1500 метра титлата отиде в сметката на Кения, благодарение на Азбел Кипроп, който финишира за 3:34.40 минути.

Съгласно традицията щафетата 4х400 метра сложи точката на световния лекоатлетически шампионат. При жените успехът бе за квартета на Ямайка с време 3:19.13 минути. Мъжкият финал бе спечелен от тима на Съединените щати с резултат 2:57.82 минути, като победата бе малка утеха за американци, които се провалиха тотално във всички останали щафети.

Най-успешните нации по медали на СП са Кения и Ямайка, които завършиха с по 7 златни отличия, но карибската страна отстъпи по брой сребърни призове.

България може да се гордее с 4-то място на Габриела Петрова в тройния скок и 7-мата позиция за Ивет Лалова на 200 метра, благодарение на които страната ни завърши на 44-та позиция в класирането по нации от над 200 национални-федерации, членуващи в Международната атлетическа асоциация (IAAF).

Следващото Световно първенство по лека атлетика ще се проведе през 2017 година в Лондон.