„Не сме я забравили“. Може би това би бил най-подходящият надслов за предстоящия международен турнир по художествена гимнастика за купа „Левски“ и за приз „Маргарита Рангелова“. 19-ото издание на надпреварата ще се проведе този уикенд (11-12 октомври) в зала „София“ в столицата.

Маргарита Рангелова (1933-1991) е дългогодишен спортен журналист, посветил живота си на спорта и художествената гимнастика. Автор на редица книги и публикации в тази сфера. „Тя не е забравена“ - в това ни увери председателят на клуб Левски Нешка Робева, организатор на турнира за 19-а година.

Нещо повече, книгите й продължават да бъдат интересно четиво дори за младите грации, а името й се споменава и до днес от всички, свързани с художествената гимнастика, като за истински, голям приятел.

„Искам да благодаря на всички, които уважиха пресконференцията, в тоя хаос, който цари в държавата, в едно време, в което всичко ни разделя – като започнем от политически пристрастия, минем през социалния ни статус, образование, здравеопазване, че дори и в изкуството не сме единни. Единствената област, в която все още ни карат да застанем всички и да се чувстваме наистина нация, това е спортът. Спортът, такъв, какъвто Марги го виждаше, защитаваше, обичаше и популяризираше“, сподели Нешка Робева.

"Аз съм живото олицетворение за това как фен на ЦСКА може да работи в Левски. И то да правим шампиони за цяла България", допълни още Робева като доказателство на тезата, че всеки трябва да подкрепя, а не да пречи, когато има някаква добра идея и кауза, особено когато става дума за спорт.

Общо 15 клуба от 6 страни ще вземат участие в тазгодишното издание на турнира. 10 гимнастички при жените и 15 при девойките ще си оспорват отличията на 11 и 12 октомври.

„Много ми е приятно, че за поредна година ще можем да станем свидетели на турнир, в чест на журналиста Маргарита Рангелова. Тя е част не само от тази професия, тя не беше само един изключителен професионалист със своя неповторим стил, тя е категоричен факт от златното време, от годините на златните момичета от онова време. Вярвам, че журналистиката е в състояние да бъде изключителен двигател, конкретно в спорта, и мисля, че Маргатита Рангелова със своето перо и изключително градивна критика, заслужава да има този турнир в нейна чест“, сподели президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Миналогодишната победителка от турнира Невяна Владинова, състезателка на клуб Левски, сподели: „За мое голямо удоволствие и, разбира се отговорност, като гимнастичка на Левски, ще взема участие в тази надпревара. Искам да се представя по най-добрия начин и да спечеля отново.“

Приз „Маргарита Рангелова“ се връчва на треньорката на победителката в многобоя при жените. През 2013 това носител стана Бранимира Маркова – личен треньор на националната състезателка Невяна Владинова.