Националният отбор на България по бадминтон за глухи се завърна късно снощи от Европейското първенство в Женева, Швейцария. Близо 100 души роднини и приятели посрещнаха „Великолепната седморка”, която спечели 2 златни, 1 сребърен, 2 бронзови и 2 пети места от шампионата. Малко преди 23.00 часа Терминал 2 на Летище София беше оглушено от аплодисментите на чакащите, които с букети и сувенири посрещнаха националите. Всички призьори бяха с медалите на гърдите си , като не скриваха вълнението си от импровизираното тържество на аерогарата.

Първа излезе носителката на 4 медала / 2 златни, отборно сребро и бронз/ Гергана Баръмова, която получи десетки поздравления , цветя и подаръци. Силно развалнуван беше и шефа на спортната федерация на глухите Николай Николов, който прегърна всеки от нашата делегация, а после ги събра, за да ги поздрави с думите – „ Вие сте гордост за България! Изпълнихте целта си и съм безкрайно щастлив. Ще има специални премии за вашето представяне, защото това е най-доброто класиране на страната ни на шампионат от такъв ранг през последните години”, сподели Николов и се снима за спомен с всички.

Старши треньорът на отбора доц. Анета Янева също не скри своите емоции и беше категорична , че шампионата е бил много силен , представянето ни е било на изключителто високо ниво и със сигурност догодина на световното по бадминтон, което ще е в София ще вземем още медали. Самата Баръмова, която е олимпийска и вице световна шампионка за глухи по бадминтон беше повече от щастлива, защото титлата от европейски шампионат и се изплъзна преди 4 години, когато на финала при резултат 20 : 16 в нейна полза, къса коленни връзки и губи мача за титлата.

„Чувството е невероятно! Вече съм и европейски шампион и продължавам напред. Искам да благодаря на спортната федерация на глухите, които ни осигуриха всичко небходимо по време на лагерите, екипировка, ракети и чудесни условия”, споледи през сълзи Баръмова.

От днес националите по бадминтон излизат в двуседмична почивка, като в началото на октомври започват подготовка за световния шампионат по бадминтон, който ще бъде през месец юли 2015 тодина в София

Ето и всички призьори на България от Европейското първенство за глухи в Швейцария :

2 златни медала

- индивидуално жени - Гергана Баръмова

- двойки жени - Гергана Баръмова и Силвия Бозева

2 бронзови медала

- двойки мъже - Людмил Гетов и Никола Тянков

- смесени двойки - Гергана Баръмова и Людмил Гетов

1 сребърен медал - отборно

2 пети (5-ти) места 

- индивидуално жени - Габриела Колицова

- двойки жени - Боряна Топчиева и Габриела Колицова