Рабат ще стане първият африкански град, който по-късно тази година ще бъде домакин на турнир от Диамантената лига по лека атлетика. Това обаче ще стане за сметка на Ню Йорк, който се оттегля от календара.

Столицата на Мароко ще бъде домакин на третата диамантена надпревара този сезон - на 22 май 2016 г.

Президентът на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) Себастиан Коу направи специално изявление по повод взетото решение: 

"Ние сме доволни, че можем да пренесем нашата най-престижна лекоатлетическа верига от състезания на нов континент. Благодарим на Ню Йорк за техния принос в последните шест години и сме сигурни, че градът ще продължи да подкрепя леката атлетика и в бъдеще. Сега ние приветстваме Рабат за тяхното включване в Диамантената лига."

По повод оттеглянето си организаторите на турнира в Ню Йорк заявиха, че ще насочат своите усилия към създаването на ново състезание, което да бъде провеждано извън стадиона. В последните години така наречените "улични лекоатлетически надпревари" привличат вниманието на широката аудитория, а тяхното развитие бе част от програмата, с която Себастиан Коу бе избиран за президент на IAAF през август 2015.