Четирима руски олимпийски шампиони от Сочи 2014 са взимали системно забранени стимуланти, каза свидетелят на нарушенията Витали Степанов в интервю пред американската телевизионна програма "60 минути".

Степанов е бивш служител в антидопинговата агенция на Русия, а негова съпруга е Юлия Степанова - състезателка по бягане на 800 метра. Витали Степанов знае за списък от руски спортисти, които са употребявали забранени стимуланти, а четирима от тях са станали олимпийски шампиони.

Списъкът е със спортисти, взели участие на зимните игри в Сочи през 2014 година. Витали Степанов поддържа близки контакти с Григори Родченков, бивш шеф на антидопинговата лаборатория на Русия. Никой не знае повече за допинга в Русия в сравнение с Родченков, категоричен е Степанов.

Той добавя, че агенти на руските тайни служби са контролирали всяка стъпка от антидопинговия процес в Сочи. Витали Степанов и неговата съпруга Юлия напуснаха Русия заради страхове от възможно отмъщение. В момента семейството се намира в САЩ. Степанов е записал разговорите си с Григори Родченков. Юлия Степанова, която също е била уличавана в употреба на допинг, се надява да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро като състезател без страна./БТА