С осмо място на Надка Начова на 400 метра с препятствия започна участието на българските състезателки на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух. Шампионатът се провежда до неделя в Стара Загора, а родните национали са представени от Надка Начова и световната рекордьорка на хвърляне на копие Елена Узунова.

За Надя това е първо участие на голямо първенство при жените. До този момент тя се е състезавала в по-долната възрастова група. Българката ще има още един старт – в петък когато ще участва в състезанието на 100 м с препятствия.

Същия ден ще стартира и най-голямата ни надежда за медал – Елена Узунова. Преди почти година петричанката спечели европейската титла в дисциплината в Полша, постави и нов световен рекорд. Сега амбициите на нея и на треньора й Иван Стайков също са за отличие. „На 16 юни записа 48 метра. Ако го повтори ще ни е достатъчно. Но това е спорт, всичко може да стане“, обяснява специалистът.

Двамата работят заедно от три години. Готвят се основно на базата на Националната спортна академия в София. През последните месеци обаче е трябвало да се преборят със стара травма в рамото на Елена. В Стара Загора са от понеделник.

„Всъщност не е вярно, че у дома и стените помагат. Напрежението е много по-голямо, защото всички очакват от теб да се представиш добре. Но в спорта ден с ден не си прилича“, категоричен бе Стайков.