България получи отлична оценка от Европейската хандбална федерация за организацията на Европейското първенство за младежи до 18 години, което се проведе от 15 до 21 август във Варна и Камчия.

30 мача бяха изиграни за определяне на шампиона, а в турнира освен България участваха отборите на Армения, Косово, Кипър, Македония, Украйна, Унгария, Люксембург, Фарьорски острови, Финландия и Турция.

“Изисква се много сериозна работа преди началото на първенството, а когато то се провежда е нужна също активна дейност от Организационния комитет и всички звена, като доброволци, отговорници за зала, охрана, транспорт и настаняване, офиси, информационни центрове, който трябва да бъдат стиковани по един професионален начин, за да работи всичко както трябва. Много приятно съм изненадан, че България се справи изключително добре на всички нива и може само да ви радва. Турнирът, който завърши, ви дава пълното основание да кандидатствате и за други големи хандбални събития в Европа”, заяви официалният представител на Европейската хандбална федерация Томас Гангел.

Националният ни отбор за малко изпусна своите шансове да влезе в Топ 4, като един гол ги прати в борбата за 9-10-то място, спечелвайки по-предно класиране след убедителна победа над Кипър. Десният гард Георги Атанасов беше избран единодушно за най-добър на поста си.

“Много съм щастлива от оценката, която получихме. Неуморната работа на над 30 човека преди и по време на първенството даде своите положителни резултати. Искам специално да благодаря на всички хора, които бяха част от този екип и работеха почти денонощно за Европейското първенство. След победата над силния тим на Фарьорски острови в първия мач отборът имаше шансове да играе за 3-4-то място и това щеше да стане, ако бяхме надиграли Люксембург. За съжаление паднахме с един гол и отидохме в края на класирането.

Този отбор има потенциал, бяха на 3-месечен лагер преди шампионата и БФхандбал ще продължи да разчита на тези момчета. Още на първото заседание на Европейската хандбална федерация ще изнеса подробен доклад за представянето ни като отбор и като организатори и силно се надявам колегите от ЕХФ да ни гласуват доверие и да ни дадат да бъдем домакини на друг голям шампионат през следващите години”, заяви Росица Бакърджиева, президент на Българската федерация по хандбал.