Седем български бадминтонисти с увреден слух заминават за Европейското първенство в Женева, Швейцария от 31 август до 6 септември. Трима представители при мъжете - Людмил Гетов, Теодор Жеков и Никола Тянков, а при жените - Гергана Баръмова, Силвия Бозева, Габриела Колицова и Боряна Топчиева ще представят страната ни на шампионата за глухи.

През последните месеци националите ни се подготвят под ръководството на доц. Анета Янева, която е преподавател по бадминтон в НСА и техен треньор. На спарингите се включват и студенти от спортната академия, които тренират с надеждите ни за медал от Швейцария.

„От четири години тренирам бадминтонистите с увреден слух и спокойно мога да кажа, че сега са в най-добрата си форма и шансовете за отличия от Женева са големи. Русия са фаворити за златните медали, но след тях се нареждаме ние , Литва и Франция. Това е елитът на бадминтона за глухи в Европа. Израснахме много през последните години и това си личи на състезанията. Всеки един има възможност за златно отличие, но Гергана Баръмова е с най-големи шансове за титла при жените индивидуално”, сподели треньорката доц. Янева.

Всички състезатели благодариха на спортната федерация на глухите, която се грижи за тях през последните години и са им осигурени всички необходими условия за пълноценна подготовка.

Във всички възможни дисциплини ще участват родните ни спортисти на шампионата като освен в индивидуалните надпревари при жените и мъжете ще участваме и в отборното и смесените двойки.

„Амбицирана съм за златен медал. На предишното Европейско първенство преди 4 години в София скъсах мускулни влакна и менискус точно на финала, като само една точка ме делеше от титлата. При 20:16 усетих страшна болка, исках да продължа, но едва се държах и загубих. Беше невероятно. Слава богу сега съм добре и в отлична форма”, заяви Олимпийската ни шампионка от Игрите за глухи през 2009 и носителка на сребро и бронз от Световни първенства Гергана Баръмова.

На последната тренировка в зала София пристигна и шефа на спортната федерация на глухите в България Николай Николов, който вдъхна кураж на националите и сподели очакванията си :

„Вярвам, че ще се представите отлично. Всичко е във вашите глави и трябва да играете психически освободени. Подготвени сте добре, само трябва да сте концентрирани и успеха ще дойде. На това първенство трябва да защитите честта на България като една от най-развитите страни на континента по бадминтон”, сподели Николов, който ще присъства на финалите в швейцарския град.

Състезателите по бадминтон излитат за Европейското утре, а първите двубои ще започнат в неделя - 31 август. Финалите на индивидуалните двойки и отборното ще бъдат на 6 септември, навръх националния празник на България.