Квартетът на Ямайка в състав Неста Картър, Асафа Паулъл, Никел Ашмийд и Юсейн Болт, спечели щафетата 4х100 метра с нов най-добър резултат в света за сезона 37.36 секунди.

С успеха на карибските спринтьори Болт завоюва трети златен медал от Световното първенство по лека атлетика в Пекин, след индивидуалните титли на 100 и 200 метра и общо 11 от участията си на световните шампионати.

Болт е за трети път троен световен шампион след титлите на 100, 200 метра и в щафетата 4x100 метра, от СП в Берлин 2009 г. и Москва 2013 г.

Отборът на САЩ, който завърши втори бе дисквалифициран, след като трети и четвърти пост, Тайсън Гей и Майкъл Роджърс, не успяха да предадат щафетната палка в зоната.

Двамата, както и представителите на всички останали отбори имаха 20 метра, за да сторят това, но заради прекалено бързо тръгване на Роджърс, Гей не успя да намери ръката на приемащия атлет и да пусне палката преди линията, обозначаваща края на зоната за предаване.

Правилото за щафетните бягания е категорично, че палката е предадена, когато тя остане само в ръката на приемащия състезател, а в случая двамата я държаха точно над и дори след крайната линия, която също не влиза в рамките на зоната за предаване.

След дисквалификацията Китай зае второто място с 38.01 секунди, но най-облагодетелстван се оказа квартетът на Канада, който от четвърти на финала (с резултат 38.13 секунди), се окичи с бронза след поредния провал на САЩ на голямо първенство.