Българска федерация по шахмат спря правата на гросмайстор Кирил Георгиев за срок от 3 години за уронване авторитета на федерацията, реши Управителния съвет на централата.

Официално изявление на управителния съвет на Българската федерация по шахмат, подписано от Бойко Христов, член на УС на БФ Шахмат и председател на комисия "Медии, маркетинг и международни отношения":

Вчера, 05.06.2015 г., на свое заседание, управителният съвет на Българската федерация по шахмат реши следното:

1. Във връзка с публичните преднамерени, целенасочени и координирани действия и изявления на лицата Методи Стойнев, Кирил Георгиев и Симеон Стоичков, целящи уронването на престижа на Българската федерация по шахмат, съботиране на дейността й и дискредитиране на нейното ръководство, чрез изнасянето в публичното пространство на неверни, недоказани и клеветнически твърдения за корупция и злоупотреба (на пресконференция в Пресклуб БТА на 28.05.2015 г., в социалните мрежи и др.), както и уронване на авторитета, чрез клевети и лъжи, на министъра на младежта и спорта, Mинистерството на младежта и спорта и работещите в него професионалисти, УС на БФШ определя действията им за недопустими, крайно укорими и в нарушение на устава и етичния кодекс на федерацията. Поради това, считано от 05.06.2015 г., управителният съвет лишава от състезателни, съдийски, организаторски, клубни и треньорски права в системата на БФ Шахмат посочените лица, както следва: Методи Стойнев - за срок от 3 години, Кирил Георгиев - за срок от 3 години, Симеон Стоичков - за срок от 5 години (поради повторно изключване от системата на БФШ).

2. Управителният съвет на БФ Шахмат напълно подкрепя действията на своя президент и изпълнителен директор и им гласува своето пълно доверие.

3. Управителният съвет на БФ Шахмат взе единодушно решение да издигне официално кандидатурата на Силвио Данаилов за президент на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) на предстоящите през 2018 г. президентски избори./БТА