Десетгодишният състезател на СКШ "Плевен XXI" Валентин Митев  стана трети на Европейското първенство по класически шах, което  се състоя от 26-ти август до 4 септември в град Маленовице,  Чехия. Това съобщиха за БТА от клуба.

Валентин е успял да натрупа актив от 6,5 точки, като е останал  само с 0,5 точка по-малко от победителя в шампионата Георг  Педосон от Естония. Решаващата партия между двамата се е играла  в предпоследния кръг, когато са завършили наравно.

Спечеленият  от Валентин бронзов медал е пореден негов голям успех след  първото място от международен фестивал в Русия в началото на  август.

Това е заслужена награда за положения труд и безспорен  стимул за още по-упорита работа преди следващото изпитание за  плевенския шахматист - Европейското първенство в Батуми, Грузия  от 19-ти октомври, отбелязват от плевенския шахматен клуб.  

Отлично са се състезавали и момичетата, които са представили  страната ни в групите до 8, 10, 12 и 14 години. Петя Караиванова и Белослава Кръстева са с бронзови медали при момичета до 8 и  10 години, а Габриела Антова и Виктория Радева са спечелили  златни купи в турнирите до12 и до 14 години.  

В дванадесетото издание на първенството, което се е провело под патронажа на Европейския шахматен съюз, са участвали общо 115  шахматисти на възраст от 8 до 16 години.