Екипажът на Евроком Рали Тим Пламен Стайков/Рафи Кадир (Мицубиши Лансър Ево 9) спечели четвъртото си от петте ралита, валидни за първенството и заедно с първата си победа в шуменското рали Стари столици, двамата записаха и първата си шампионска титла в дисциплината. 

Година, след като спечели генералното класиране в планинското първенство, сега Стайков става и първият пилот, който печели два от трите класически шампионата в два последователни сезона.

След като вчера екипажът спечели четири от 9-те етапа и направи дистанция с втория в класирането - тандемът на Мегапорт Рали Тим Тодор Славов/Петър Илиев (Рено Клио R3) от 37.7 сек, с първите места в неделните 5 отсечки Стайков се откъсна на традиционната от предишните състезания разлика от повече от минута пред втория в генералното класиране.

"Имах намерение да спечеля всичките 9 етапа и го направих, много съм щастлив, че плановете ми от края на миналата година да се върна в ралитата бяха завършени с първата титла в ралитата", каза Пламен Стайков.

Във второ поредно състезание след Сливен Рали, Стайков спечели пълния брой от точки и бонуси за двата дни и състезанието - 39 и завършва годината с общ сбор от 123.5 т.

Това е първото състезание, в което Стайков печели всичките специални етапи, факт, който в рали Стари столици, а както самите организатори твърдят, те нямат спомен това да се е случвало през последните 35 години.

Стайков/Кадир изпревариха на финала Славов/Петър Илиев с 1:16.4 мин и с 2:12.8 мин класиралите се на третото място Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Марина МС, Ситроен С2 R2 Макс).

До края на първия ден състезанието в Шумен имаше една интрига - ще успее ли екипажът на Октан Рали Тим Антон Титов/Венци Мирчев (Ситроен DS3 R3T) ще успее да завърши и като вицешампион, и като победител в новия шампионат на България за автомобилите с две движещи колела.

След тежките проблеми с двигателя в Мицубиши-то на сливенския екипаж Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рали Тим), допълнени с повреда на скоростната кутия, за Титов и Мирчев оставаше единствено задачата да се класират така, че да не допуснат голяма разлика с другите им конкуренти - Стратиев/Борисов, които пък имаха претенциите за титлата в клас RC4.

Титов завърши на 4-ото място, на минута зад Стратиев, с което си осигури и титлата в класа. Шансовете на Стратиев бяха чисто теоретични, а Титов имаше ясна стратегия за двата дни, в които да не допусне варненецът да избяга на повече от две места напред в общото подреждане.

Крайно класиране от рали Стари столици:
1. Пламен Стайков/Рафи Кадир (Евроком Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9)    44:01.2 мин
2. Тодор Славов/Петър Илиев (Мегапорт Рали Тим, Рено Клио R3) 45:17.5 мин
3. Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Марина МС, Ситроен С2 R2 Макс)    47:30.4 мин
4. Антон Титов/Венци Мирчев (Октан Рали Тим, Ситроен DS3 R3T)    48:21.3 мин
5. Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултранс Рали Тим, Рено Клио R3)    48:54.3 мин
6. Емил Денев/Иво Даскалов (Мегапорт Рали Тим, Рено Клио RC)    50:12.7 мин
7. Марко Стойчев/Йордан Батаклиев (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9)    50:15.3 мин
8. Стоян Апостолов/Павлина Апостолова (Хонда Сивик Тайп R)    50:18.6 мин
9. Михаил Симеонов/Васил Георгиев (Булкам Рали Тим, Ситроен С2)    50:46.4 мин
10. Байчо Ненов/Йордан Йорданов (Булсим, Ситроен С2)    52:30.5 мин.

Крайно неофициално класиране в шампионата
Стайков/Кадир - 123.5 т., следван от Титов/Мирчев - 85, Крум Дончев/Петър Йорданов (Глобул Рали Тим, Форд Фиеста R5) - 73.5, Стратиев/Борисов - 54, Славов/Илиев - 50, Василев/Добрев - 40 т., и др./БТА