Поне трима от седмината потенциални шампиони за 2015 г. в първенството по рали може да бъдат номинирани още в неделя след обед, след края на четвъртото състезание от шампионата за тази година. И в трите случая основният претендент е пилотът от Видин Борис Григоров (Ситроен С2 S1600), заемащ в момента вторите места в генералното класиране, в това за автомобили с две движещи колела, както и в своя клас - RC3.

В общото класиране видинчанинът е на 16 т. от стоящият начело в класирането седем седмици сливенчанин Георги Василев (Мицубиши Лансър Ево 9), изостава с 1.5 т. от Христо Атанасов (Рено Клио RS) в категорията 2WD и е с 6.5 т. зад него в подреждането за класа.

Ситуацията обаче само на пръв поглед се свежда до този двубой. Причината е, че след отсъствия от две ралита в Сливен ще се пусне Мартин Сурилов (Мицубиши Лансър Ево 9) и Игнат Исаев (Ситроен DS3 R3T), които нямат никакви амбиции в шампионата, но със сигурност ще се набъркат в битката за първото място, а това предполага повече от 10 различни възможности.

Но номинациите в Сливен са възможни по една друга причина - това е второто състезание от шампионата, в което спечелените точки се умножават двойно и всеки ще се опита да дръпне напред преди финала в Шумен през октомври.

Рали Сливен обаче и кръг от европейския трофей на ФИА, като за старта са регистрирани всички онези пилоти, които се състезаваха за този трофея в рали България. Обратно на очакванията обаче, че във второто българско рали оттози трофея ще има сблъсък между първия - Мурад Бостанджъ (Тур, Форд Фиеста S2000, 2 победи, 308 т.) и втория - дубаецът Рашид Ал Кетби (ОАЕ, Форд Фиеста R5, без победа, 294 т.) няма да се състои. Дубаецът извести организаторите, че отказва старта поЕ настояване на спонсора си. От това печалбата е за четвъртия в класирането - Рок Турк (Слвк, Пежо 208 VТi, 1 победа, 128), който в Сливен може да прескочи от третото място португалеца Бруно Магалхаеш (Пежо 208 S2000, 1 победа, 148 т.).

Състезанието стартира тази вечер в 19 ч. с гонка по уличите на Сливен (5.67 км), а в събота следват други 6 отсечки (96.03 км). В неделя се карат втори 6 етапа (84.64 км), като финалът е в 16.30 ч. на пл. Хаджи Димитър. Общата дистанция на рали Сливен е 453.41 км., а за старта са регистрирани общо 45 екипажа - както обикновено най-много от всички останали български ралита през последните 5 години./БТА