114 състезатели от 7 държави (България, Румъния, Македония, Сърбия, Кипър, Гърция и Турция) започнаха своето участие в 5-я кръг на Източноeвропейския шампионат по мотокрос. 

За първи път от дълги години бройката на състезателите е толкова голяма, а тазгодишното издание на надпреварата се провежда в памет на Георги Янакиев.
Публиката в Самоков остана изключително доволна от емоцията, която поднесоха състезателите в днешния ден на мотополигон „Ридо“. 

За утрешните стартове се очакват няколко хиляди фенове на моторните спортове, които наблюдават маншовете на живо. 

При най-малките, 65 cc. машини, квалификацията спечели Антониос Тамалис (Гърция), който даде най-бързо време от 2:22.287 мин. Втори е Кристиан Иванов, а след него остана Димитър Грозданов и тримата с КТМ.

При 85 cc., Жулиян Георгиев беше най-бърз с време 2:12.213 мин. След него са Алекс Димитров 2:13.041 мин. и Румен Мирчев с Ямаха – 2:15.530 мин. 

В най-многобройния клас МХ, където имаше 43-а участници, победата в първия манш спечели Мартин Тодоров с Ямаха. Второ място за Сава Савас (Кипър), който поведе колоната, но още във втората обиколка класата на Тодоров си каза думата и той бързо го задмина като не изпусна водачеството до края на манша. 
Трети се класира Веселин Митев (КТМ). Това беше и първия манш от програмата на състезателния уикенд. 

В клас МХ1 се състояха свободните тренировки и квалификацията за място, като първи избор на стартовата решетка има Христиан Илиовски (Македония) с Ямаха – 1:58.851 мин. С второ време остана Тодор Тотев с Хонда – 2:02.347 мин. Трети се нареди водачът във временното класиране Николай Йовчев с Хонда – 2:04.058 мин. 

В клас МХ2 най-бърз беше Иван Петров с КТМ, който се завърна след контузия, а преди това участваше предимно в състезания извън България. Той показа, че се намира в отлична форма и изпревари конкурентите си с време 2:01.730 мин. След него остана Янко Ташев, също с КТМ – 2:02.011 мин. Трето време за Валентин Роглев с Кавазаки – 2:02.535 мин. 

Официално Гран при България на мотополигон „Ридо“ в Самоков ще бъде открито утре в 10:30 часа, а след това започват и всички състезателни маншове в отделните класове.