Преди Гран При България по мотокрос в Самоков президентът на Българска федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов обърна за пореден път внимание върху сериозния проблем с плащането на такси и лицензи, които трябва да бъдат внесени, за да може страната ни да приема елита на световния мотокрос и отново да бъдем водеща сила в организирането на международни шампионати. 

"Крайно време е държавата в лицето на премиера Бойко Борисов да си изпълни ангажимента и да преведем оставащата сума от последните четири години за  такси и лицензи в размер на 1 275 000 евро. Ако това не се случи нещата приключват за нас като федерация и ще работим до края на тази година. Абсолютно сериозно го казвам! Разплатим ли се, България получава безплатна реклама по време на всички състезания от Световния шампионат по мотокрос на стойност 21 милиона евро, както и домакинство на кръг от Световното първенство през 2016 година, което ще донесе само престиж за спорта и страната ни. Ние от спонсори осигурихме 1 милион евро, които вече са преведени за покриване на задълженията”, заяви на среща с медиите шефа на родната централа Богдан Николов. 

Междувременно, по традиция последния уикенд на август е началото на есенния сезон на мотокроса в България и както обикновено, мястото на срещата е легендарния мотополигон „Ридо“ в град Самоков.

Това е  едно от най-старите мотокрос съоръжения в България, с над 35 годишна история, която включва в себе си стартове за Световния и Европейски шампионат по мотокрос соло и сайдкар, множество балкански и източноевропейски шампионати. Регионът на град Самоков се слави през годините като силен офроуд център, с многобройна и атрактивна публика, която има усет за добрия мотокрос и моторните спортове като цяло.

Състезанието тази седмица ще бъде последното преди голямата реконструкция предвидена от Община Самоков и местния клуб „Ридо – Самоков". 

Георги Янакиев бе и ще остане завинаги в сърцата на почитателите на моторните спортове като една от ключовите фигури в развитието на мотоциклетния спорт в Самоков. Мотополигон „Ридо“ бе поставен на световната мотокрос карта имено от Георги Янакиев и тази  година състезанието ще се проведе в негова памет.

И все пак какво ни предстои тази седмица на „Ридо“? Над 110 състезатели от България, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Румъния и Кипър ще се наредят на стартовата бариера в своя клас за 5-тия кръг на Източноевропейския  шампионат по мотокрос, който се явява и предпоследен за сезона на Балканите тази година. Състезанието ще бъде комбинирано и с кръг от Републиканския шампионат, шестия подред от общо десет.

Въпреки че лятото е сезон който малко или много размеква коравия дух на мотокросистите, много от състезателите не са спирали в последните два месеца своя тренировъчен процес и в момента се намират в доста добра форма и готови за нови постижения. 

При най-малките пилоти от клас МХ65, Димитър Грозданов (КТМ) води в класирането пред гръцкия пилот Антониос Сагмалис (КТМ) с близо 40 точки, но Кристиан Иванов (КТМ) който изостава с един кръг от Източноевропейския шампионат ще търси наваксване на изоставането си в Самоков, което му е крайно необходимо и за двата шампионата. За по-големите им братя от клас МХ85, Алекс Димитров (КТМ) и Жулиан Георгиев (КТМ) са окупирали първите две позиции в таблицата с минимална разлика от 3 точки, но останалите пилоти начело на Николай Малинов (Кавазаки) и Виктор Касабов (КТМ) няма да простят грешка от страна на Жулиан или Алекс по пътя си към подиумното класиране. 

МХ2 се очертава интересен и доста интернационален клас тази седмица на „Ридо“. Колкото и невероятно да звучи, поне десет състезатели са потенциалните победители в Самоков по предварителни прогнози, но разбира се всички ще трябва да преодолеят Валентин Роглев (КТМ), който традиционно показва сериозни качества на високопланинското трасе, което ползва главно и за своите тренировки. Разликата между него и втория в класирането Кристиян Ангелов (Ямаха) е 23 точки, но в Самоков се очаква и отлично представяне за Любомир Васев (Ямаха), Тони Цветков (Ямаха), Асрин Пак (Турция, Хускварна), Йонут Корбеа (Ямаха, Румъния), Христос Сагарас (Кипър, Хонда) и Йоргос Арванитис (Гърция, Кавазаки). 

Освен гореизброените състезатели, в МХ2 битката в Самоков ще вземат участие и Иван Петров (КТМ) който е възстановен след сериозната травма от април, а Янко Ташев (Ямаха) ще защити самоковската чест в този клас. 

След победата си от края на юни в Сърбия, Тодор Тотев (Хонда) уверено води класирането в клас МХ1, но основния му конкурент Христиан Илиоски (Ямаха, Македония) е силно мотивиран както обикновено да се изкачи на топ позицията на подиума в Самоков. Тодор обаче се връща от двумесечни тренировки в Белгия, Денислав Ангелов (КТМ) и Калоян Илиев (КТМ) се нуждаят от добри класирания за да запазят позициите си в челната тройка на класирането. 

Естествено, в цялата схема не трябва изобщо да забравяме Николай Йовчев (Хонда) който ще се бори за точки необходими му за спечелването на поредната шампионска титла в републиканския шампионат. Интересно ще бъде и представянето на тримата кипърски състезатели в този клас, които оглавяват временното класиране в шампионата на средиземноморския остров.

Стигаме разбира се и до клас МХ, където се очертава нещо много интересно имайки в предвид над 40-те заявки за участие до момента. Може би много хора са забравили какво точно означаваше думата квалификации, но в Самоков някой състезатели биха могли и да си го припомнят. И въпреки това, ядрото на клас МХ е готово както винаги да даде всичко от себе си, в рамките на позволеното, в битката за победата в „Ридо“. Много страници могат да бъдат изписани за този клас в мотокроса, но кой ще си тръгне от „Ридо“ с най-големия трофей, ще разберем в неделя. 

Програмата както обикновено е пълна с тренировки, квалификации и един манш за клас МХ в събота, официалното откриване на състезанието е в неделя от 10:30 часа след което са и стартовете във всички класове.