Петима от най-добрите български състезатели по мотоциклетизъм вече имат договори с чуждестранни отбори за участие в световния и европейски шампионат през 2015 година, съобщават от Българската федерация по мотоциклетизъм. 

Ето и кои са те:

За Петър Петров сезон 2015 година ще започне на 02 ноември 2014 след предстоящото подписване на петия му професионален договор за участие в Световния шампионат по мотокрос в клас МХ2. По време на едно от най-големите мотоциклетни шоута във Великобритания – The International Dirt Bike Show в Йоруикшайър тази седмица Петър за първи път ще стане част от английски отбор и ще изневери на белгийско-холандската си традиция от последните години. Новият отбор на Петър – Hitachi REVO KTM UK ще донесе и нова машина за севлиевеца, като през сезон 2015, той ще участва за първи път с мотоциклет КТМ SX250F във всичките 19 кръга на Световния шампионат. Съотборници на Петров ще бъдат Шон Симпсън (МХGP) и Бен Уотсън (МХ2), а собственик на отбора, основан през 2006-та е Роджър Маггии.

По стъпките на Петров през 2015 година тръгва троянецът Майкъл Иванов, който през 2014 година успешно започна да изгражда своя авторитет на европейската сцена в клас ЕМХ125. През 2015 Майкъл вече ще се състезава в Световния шампионат в клас МХ2 за италианския отбор Husqvarna MX Racing под ръководството на мениджъра на отбора Иларио Ричи,  съответно с машина Хускварна 250, четиритактова. Иванов вече има няколко официални старта и теста с новия мотоциклет, като почти на шега дублира шампионската си титла в националния шампионат в клас МХ2. За първи път България ще има двама пилота в Световния шампионат по мотокрос в клас МХ2 през сезона, което е парадокс в 90-годишната история на федерацията.

За първи път в историята ни ще имаме и пилот който да участва в американските суперкрос и мотокрос шампионати с визитката на про-състезател. Това ще бъде Стоян Рашков, който в предстоящия сезон ще участва за един от топ отборите в САЩ - Toyota/Yamaha/JGRMX Team. За Стоян това ще бъде втора година на състезания и тренировки в Меката на  суперкроса – Америка, като задачата пред софиянеца не е никак лека. Съотборници на Рашков в отбора ще бъдат многократният шампион на САЩ – Джъстин Барша, Уестън Пийк, стартирал професионалната си кариера през 2009 и доказал многократно своите качества и другият „новобранец“ в отбора Филип Николети. Мениджърите на отбора Джо Гибс и Джеръми Албрехт са предвидили участия за Стоян и няколко кръга на Световния шампионат по мотокрос в клас MXGP с мотоциклет Yamaha YZ450F. 

Иван Петров ще продължи своята борба в Европейския шампионат по мотокрос към италианския отбор Marchetti Racing Team в клас EMX125. За разлика от Майкъл, Иван има право още една година да се състезава в шампионата на Стария континент, където участниците са възрастово ограничени до 17-годишна възраст, която младият пилот от Монтана навършва през февруари 2015 година. През изминалия сезон Иван претърпя сериозна травма която го извади от участия в шампионатите, но в момента състезателят е възстановен и скоро ще започне своята зимна подготовка в България и Италия. През сезон 2015 Иван ще участва с 125 кубиков, двутактов мотоциклет КТМ, подготвен от мениджъра на отбора Елио Маркети и неговия екип от професионални механици. 

След 24 спечелени шампионски титли Мартин Чой вече е повече от доказан фактор в дисциплината „писта“ в България и Източна Европа Заедно с българският си отбор Globul Racing Team, Мартин успя многократно да се наложи и като един от топ пилотите в пистовия шампионат на централна Европа Алпе Адриа откъдето всъщност той бе и забелязан от немския тийм PENZ13.COM Racing Team. След първото участие на Чой в Световния шампионат по мотоциклетизъм на писта – Ендуранс, което бе през септември в Ошерслебен, Германия, Мартин получи шанса да се запише в историята на българският мотоциклетен спорт и като първия българин участвал на култовото състезание от Световния шампионат – 24ч. Льо Ман. Мартин бе харесан от германския тийм, и през 2014, успоредно с участията   му в Алпе Адриа, националния и балканския шампионати в клас SuperStock 1000сс, ще можем да го видим и в избрани кръгове от Световния Ендуранс шампионат с машина BMW HP4 (1000cc).