Една от изгряващите звезди на българския моторен спорт Павел Лефтеров се прибра днес в България, след като той успя да спечели с шампионската титла в немския автомобилен шампионат (DTC) в клас Production 2.0. 

"Развълнуван съм от победата, която успяхме да постигнем в Германия с отбора. Надявам се догодина резултатите да са още по-добри. Работим усърдно ден и нощ, както се казва в моторните спортове – няма дефиниция за ден и нощ, понякога дори и състезанията ни са по 24 часа. Това е и моята мечта да достигна до Льо Ман", коментира Лефтеров.

"DTC шампионатът е за туристически автомобили тип предно предаване. Не е едномарков, а има различни автомобили. Състезанията са спринтови по 25 минути с два манша. Със сигурност на немските пилоти не им е било приятно да загубят в родния си шампионат от българин. Мисля, че това е повод за гордост от наша страна", допълни той.

"Това бе труден сезон за мен, защото от малък се занимавам с картинги, които са със задно предаване, а миналата година направихме голяма крачка. Качихме се в автомобили GT4, успяхме да спечелим две вицеевропейски титли, но все още бяхме със задно предаване. Тази година моят екип ме изненада и ми предложиха да опитам кола с предно предаване, което е коренно различно. Трябваше да изградя рефлекси, да променя старите си, което е дълъг процес, но в крайна сметка успях да постигна победи", каза още той.

В последното си състезание за сезона Лефтеров постигна победа на емблематичната писта „Спа“ в Белгия. 

„Пистата Спа за мен е супер специална. Миналата година имах четири състезания там, като спечелих и четирите. Бърза е, интересна е, технична е, иска се доста смелост. Определено тази пистата ми допада доста и затова всяка победа там е много специална за мен. Чувството да караш на Спа е просто невероятно, изпълва те с адреналин, страст и емоция. Всичко това, заради което се състезаваме", коментира още пилотът.

Българският състезател коментира и целите си за следващата година. 

"Догодина се подготвяме за шампионати за издържливост. Смятам отново да се върна към автомобили със задно предаване, тъй като това е моята страст. Надявам се все пак да успея да приложа уменията, които придобих през последната година с каране с предно предаване. Също така се надявам през следващата година да се включа в серии, където мога да участвам в 24-часови състезания и мисля, че това е правилната стъпка по пътя към Льо Ман", сподели още Лефтеров./БГНЕС