Тази неделя, София ще е домакин на финала на автомобилното състезания V1 Challenge Bulgaria.

Събитието ще се проведе на открития паркинг на магазин IKEA от 13:00 до 17:00 часа.

На финала на националния шампионат V1 Challenge България ще присъстват официални гости, представители на Столична община и Министерство на младежта и спорта, партньори на събитието и фенове на моторния спорт.

Публиката ще види зрелищни дрифт демонстрации, въртящи се Volkicar автомобили около Мис Автомобилизъм и нейната свита от красавици, stunt шоу с мотори, drift шоу, демонстрация с болид, както и много музика и висок адреналин. За доброто настроение по време на състезанието ще се грижат двамата водещи Стефан Хранов и Никола Тодоров.

На финала 7 пилоти ще се борят за шампионския подиум. На пистата ще излязат победителя от състезанията в Пловдив и Русе Костадин Щерев и шампиона на Варна и Стара Загора Искрен Маринов. Техничната и безотказна Диана Стоянова се състезава с много хъс сред мъжете и взима водещи позиции и сред дамите пилоти. Последователният Симеон Донов и участвалият на V1 Challenge Aзербайджан и победител в Бургас 17-годишния Гюлхюсеин Абдулаев ще се състезават и ще се възползват от натрупания опит през годината. За трети път на пистата ще бъде и Иво Цонев, както и турският състезател Таксинтунч Тин.

Само на финала в неделя зрителите ще могат да видят и отборно картинг състезание с най-популярните български пилоти и известни личности.

Стартът на автомобилния фестивал ще бъде даден точно в 13:00 часа с Volkicar шоу. Феновете ще могат да гледат тренировката на пилотите и зрелищно Stunt шоу с мотори, последвано от първата квалификация. Drift шоу ще повдигне адреналина преди първото състезание. За първи път на пистата ще има демонстрация с болид от Формула Рено, подгрявайки публиката за второто финално състезание. Малко преди 17:00 часа ще стартира картинг надпреварата, след което ще започне церемониалното награждаване на шампионите.

Иновативната надпревара се провежда със специално създадените за състезания автомобили, наречени Volkicar, по подобие на своя създател – турският автомобилен шампион Волкан Ъшък. За дизайна им са използвани високотехнологични компютърни програми CAD CAM, Catia. До момента са произведени общо близо 100 броя в Турция. VOLKICAR има дължина 3 метра, тегло 530 кг, с една седалка, двигател с мощност 115 НР, секвенционална скоростна кутия и представлява един много бърз и подвижен състезателен автомобил. VOLKICAR притежава тръбно шаси, като окачването е специално проектирано.

Форматът на шампионата е разработен с цел моторният спорт да бъде достъпен и всички фенове да имат възможността да бъдат свидетели на надпреварата. Затова, за трасе се използват булеварди или централни пространства в градовете. Феновете стават свидетели на цялото състезание, както и на екстремни и атрактивни демонстрации от популярни гост пилоти и забавни активности от партньори и каскадьори в продължение на 4 часа.

Целта на шампионата е да бъде достъпен и за пилотите, които имат желание и хъс да се състезават. Организаторите осигуряват състезателните автомобили Volkicars и тяхната поддръжка за целия шампионат. Пилотът не се грижи за сервизирането на автомобила, гуми и гориво. Преди всяко състезание пилотите само слагат ръкавиците и предпазната каска и се състезават със спортни автомобили с напълно еднакви технически показатели.

В концепцията на шампионата е застъпена и силна мотивационна схема за състезателите. Чрез иновативна система за награждаване, както и чрез поддържане на високия адреналин на публиката, пилотите са призвани да дават всичко от себе си във всеки миг от надпреварата и да бъдат максимално концентрирани.

В края на всеки тур автомобилният пилот, заел първо място, получава 2000 лв, класиралият се на второ място ще бъде възнаграден с 1000 лв, а на трето - 500 лв.

Заедно с паричните награди, в края на състезателния сезон на V1 Challenge България, първият в генералното класиране ще грабне специална купа със златно покритие, подгласникът му - купа със сребърно и заемащият трето място – бронзов трофей.

Класирането за целия шампионат V1 Challenge се определя чрез точки, получени по време на шестте кръга състезания. В края на всяко едно от тях автомобилният пилот, заел първо място получи 10 точки, второ място - 8 точки, трето място - 6 точки, четвърто място - 5 точки, пето място - 4 точки, шесто място - 3 точки, седмо място - 2 точки, осмо - 1 точка. След 6-то финално състезание ще се съберат най-добрите точки от 5 състезания и пилотът получил най-много точки ще стана победител във V1 Challenge Bulgaria.

Състезателят с най-голям брой точки ще стане заеме титлата шампион на V1 Challenge България 2014. При равенство в събраните точки автомобилният пилот с най-много първи и втори места по време отделните турове ще бъде обявен за шампион. /БГНЕС