Борусия Дортмунд официално привлече един от най-талантливите футболисти на Европа - Усман Дембеле от Рен. 18-годишният халф подписа договор до лятото на 2021 година.

Двата клуба се споразумяха за трансферната сума, но тя остава тайна.

Дембеле, който е младежки национал на Франция, бе обект на интерес от множество отбори от европейския елит като призна, че е отказал на новия шампион на Англия Лестър.

"Усман може да играе на всяка позиция в офанзивен план. Той е силен в ситуации един на един, може да играе с двата крака, притежава трикове, бърз е и опасен пред гола", сподели щастието си спортният директор на Дортмунд Михаел Цорк.

"Голямо уважение носи факта, че Усман остана здраво стъпил на земята толкова дълго време, въпреки множеството страхотни оферти от цяла Европа. Това не е обичайно и говори за силен характер", каза пък президентът Ханс-Йоахим Вацке. "През цялото време Усман оставяше впечатлението, че не иска нищо друго освен да играе за нашия специален клуб нашия интензивен футбол на нашия неповторим стадион."

През този сезон Дембеле изигра 25 мача за Рен в Лига 1, в които реализира солидните 12 гола и асистира за още 5. Той бе избран и за Най-добър млад футболист в първенството.

Самият Дембеле също изрази радостта си от трансфера: "Борусия се постара много за мен и винаги поддържаше близък контакт с мен - това отношение ми хареса много. Спортната концепция на Борусия напълно съвпада с моята. Нямам търсение да играя в Бундеслигата пред повече от 80 хиляди зрители на "Сигнал Идуна Парк" и да изляза в Шампионската лига с моите нови съотборници."