Футболният сезон с всеки изминал ден се приближава към своя край, което вещае на феновете все по-решителни битки за трофеи, докато за клубовете има и друго значение. Както сме свикнали да чуваме от клубните босове, селекцията е отворен процес, който със сигурност започва доста по-рано, отколкото си даваме сметка. Финалът на кампанията е шанс да се подменят основите в тима, да се премине към необходимото освежаване. В повечето случаи това е свързано с финансови инвестиции, затова е много ценно, ако клубът успее да „удари десетката“ с един или два свободни трансфера.

Съвсем скоро един немалък брой футболисти ще се окажат без отбори и напълно свободни да преговарят в търсене на нови хоризонти. Вестник „Марка“ се постара да извади най-интригуващите имена сред този списък.

Софиан Фегули (Валенсия)
Алжирският национал вече се утвърди като една от звездите на Ла Лига. 26-годишният играч не пожела да предподпише с „прилепите“, които пък не сполучиха с негова продажба през зимата. Така че освен ако ситуацията не се промени драстично до края на кампанията, Фегули ще си тръгне без трансферна сума от „Местая“. По средата на сезона се говореше, че Барселона проявява интерес към него, но със сигурност каталунците не са единствените на опашката, макар дотук техничарят да има само 1 гол в 19-те си мача от Ла Лига.

Златан Ибрахимович (Пари Сен Жермен)
Шведският колос вече си осигури трета поредна шампионска титла на Франция с ПСЖ, но е ясно, че играе последния си сезон в Лига 1. Ибракадабра дори и на 34 години си остава познатият хищник пред гола, като дотук има цели 31 попадения за клуба си във всички турнири.

Мехмет Топал (Фенербахче)
30-годишният турски национал играе при „фенерите“ от 2012 година, като очевидно цикълът му върви към края си. Топал е може би най-постоянната величина в състава на Витор Перейра, който се бори за титлата в страната. Опитният играч определено обаче би се зарадвал да смени обстановката, след като през август 2015 година неизвестни мъже стреляха по колата му, в която се возеше и юношата на клуба Уйгар Мерт.

Хатем Бен Арфа (Ница)
Французинът дава сериозна кандидатура за място в състава на родината си за Евро 2016 и играе като прероден след кошмарния завършек на миналия сезон. Той прекара 6 месеца извън терените поради факта, че няма как да играе за 3 различни тима в рамките на една и съща кампания. Със своите 12 гола Бен Арфа е една от причините Ница да се бори за третото място в Лига 1, като треньорът Клод Пюел по-рано сподели, че техничарят заслужава да бъде в далеч по-престижен тим.

Стийв Манданда (Олимпик Марсилия)
През последните години Марсилия претърпя редица метаморфози, докато Манданда бавно се превръщаше в нещо повече от символ. За първи път той облече екипа на „финикийците“ през 2007 година като преотстъпен от Льо Авър, а веднага след това бе закупен. Оттогава досега 30-годишният вратар записа 9 поредни кампании на „Велодром“. Не е чудно, че клубът реши да не спъва стража, който желае да се пробва в чужбина и по-специално английската Висша лига.

Мигел Велосо (Динамо Киев)
Преминалият през академиите на Бенфика и Спортинг Лисабон португалец със сигурност е истински „мореплавател“ във футбола. Той дебютира за „лъвовете“ през 2005 година, като не му отнема много време, за да стане основен футболист. През 2010-а следва трансфер в Дженоа, а две лета по-късно дефанзивният халф вече рита за Динамо Киев. Той няма намерение да подновява изтичащия си 4-годишен договори, като със сигурност не му липсват варианти за продължаване на кариерата.

Грегори ван дер Вийл (ПСЖ)
Холандецът със сигурност очакваше повече от престоя си във френския гранд въпреки немалкият брой завоювани трофеи. Бившият играч на Аякс така и не успя да се утвърди като твърд титуляр и при Карло Анчелоти, и при Лоран Блан. Това започна да се отразява и върху статуквото му в националния отбор, а фактът, че „лалетата“ пропускат Евро 2016, му дава идеален шанс да потърси ново продължение на историята си.

Мартин Касерес (Ювентус)
Бившият играч на Барселона и Севиля имаше своите силни мигове в Ювентус, но инцидентите извън терена му „изядоха главата“. Масимилиано Алегри е наставник, който държи на дисциплината, а пиянските изпълнения на Касерес със сигурност не са му по вкуса. За капак в началото на годината Касерес се контузи тежко и е аут до края на кампанията, като вече се мълви, че Наполи е осъществил контакт с агента му.

Майкъл Карик (Манчестър Юнайтед)
Някога любимец на феновете, от година на година англичанинът се очертава като все по-периферна фигура на „Олд Трафорд“. Самият Карик сподели, че неговите 34 години съвсем не означават край на кариерата и той може да играе още. Логичната стъпка за него бе да се огледа за ново предизвикателство, което е по-вълнуващо от търкането на пейката в Юнайтед.

Алваро Арбелоа (Реал Мадрид)
Ветеранът рано си даде сметка, че това е последната му кампания в Реал. Преди началото миналия сезон на неговата позиция пристигна юношата на клуба Дани Карвахал, а лятото на 2015-а увеличи конкуренцията с привличането на Данило. 33-годишният Арбелоа все още успява да запази плановете си в тайна.