Отборът на Арсенал постигна трудна, но много важна победа, в груповата фаза на Шампионската лига. „Топчиите“ се наложиха с 2:1 като гост на Андерлехт, след като сътвориха пълен обрат, при това за 120 секунди в последните минути на срещата.

Лондончани донесоха изстраданите три точки на Арсен Венгер, който празнува своя рожден ден именно днес. Наставникът обаче имаше много трудни моменти по време на двубоя, както и преди самата среща, заради контузии.

Арсен Венгер трябваше да постави на вратата третия си избор за страж. Емилиано Маритенс застана под рамката срещу Андерлехт. Причината за това решение на френския специалист е, че Войчех Шченсни е наказан, заради червения картон срещу Галатасарай, а неговият заместник Давид Оспина няма да бъде на линия през следващите три месеца заради травма.

22-годишният Емилиано Мартинес имаше изиграни само два официални мача за Арсенал преди двубоя с Андерлехт – и двата за Купата на Лигата, като в единия от тях получи цели пет попадения в мрежата си. Този път, стражът получи само един.

През първото полувреме двата тима почти не успяха да застрашат опасно двете врати. След подновяването на играта лондончани все пак продължиха да атакуват по-настоятелно от своя съперник. В 50-ата минута вратарят на Андерлехт Силвио Прото направи страхотно спасяване. Стражът успя да спре топката след удар с глава на Алексис Санчес отблизо.

Малко след това Санти Касорла също имаше чудесна възможност да открие, но не успя да преодолее последният в защитата на съперника – вратаря на Андерлехт.

Изненадващо в 71-ата минута домакините откриха резултата. Денис Прет демонстрира много добра техника, след като излъга двама защитници на „топчиите“ отдясно, центрира в наказателното поле, където 21-годишният Анди Нахар засече с глава за 1:0.

Окрилени от попадение, домакините започнаха все по-често да поглеждат към вратата на Емилиано Мартинес. Ударът на Боре срещна гредата, което спаси лондончани в този момент. Малко след това Нахар отново застраши мрежата на Арсенал, но този път стреля само на няколко сантиметра покрай вратата.

Едва десетина минути преди края на мача Арсенал се окопити или поне Алексис Санчес, който отново опита удар, но покрай вратата. Малко след това обаче, непосредствено преди съдията да свири край на мача, гостите успяха да стигнат до пълен обрат. В 89-ата минута Калъм Чеймбърс асистира на Киърън Гибс, който успя да изравни за 1:1. Само 120 секунди по-късно обаче гостите успяха да вкарат и така търсеното второ попадение. В продължението на срещата Лукаш Подолски успя да донесе важните три точки за крайното 2:1.

След спечелените три точки Арсенал заема второ място в подреждането на група D с 6 точки, лидер в Борусия Дортмунд с пълен актив от 9 пункта. Андерлехт заема третата позиция с 1 точка, колкото има и четвъртия Галатасарай. В другия мач от потока немският тим се наложи с категоричното 4:0 над турския състав.