Отборът на Ливърпул не успя да направи поредния си подвиг в европейските клубни турнири. С човек по-малко, „червените“ стигнаха само до равенство 1:1 срещу Базел на своя „Анфийлд“, което се оказа крайно недостатъчно за класирането им на 1/8-финалите в Шампионската лига. За сметка на мърсисйдци напред в турнира продължава именно шевейцарският тим, докато възпитаниците на мениджъра Брендън Роджърс ще мерят във втория по сила турнир Лига Европа.

Мърсисайдци имаха нужда единствено от победа, но двубоят започна злощастно за тях. Базел, който няма загуба от Ливърпул в Европа, поведе в резултата в 25-ата минута чрез Фабиан Фрай, а Стивън Джерард изравни за домакините десет минути преди края. Повече от половин час „червените“ играха с човек по-малко на терена, след като появилият се на почивката Лазар Маркович получи глупав червен картон за удар на противников състезател. 

ВИЖТЕ ГОЛОВЕТЕ ОТ МАЧА: ТУК И ТУК

Така със спечелената днес точка, Ливърпул остана на третото място в крайното класиране в група В, което му осигурява място в Лига Европа. Тимът на Брендън Роджърс изпревари с една точка българския шампион Лудогорец, който тази вечер загуби от Реал в Мадрид с 0:4. Разградчани останаха на последното място и приключиха участието си в Европа. 

През първото полувреме на двубоя в Англия, Ливърпул показа стари слабости в играта си. Безидейното представяне на 'червените“ нападатели почти не затрудни противниковата отбрана, която лесно успяваше да разбие атаките на домакините още в зародиш.

От своя страна, атаките на гостите вещаеха опасности пред Симон Миньоле, особено в случаите, когато швейцарците атакуваха на скорост. Именно при една от атаките си в 25-ата минута, Базел излезе напред в резултата. Фабиан Фрей получи топката необезпокояван от никой на границата на наказателното поле и с мощен удар в далечния ляв ъгъл на Миньоле, не остави шансове на белгиеца.

Попадението допълнително разстрои играта на домакините, който не намираха начин да пробият защитния вал на швейцарците. Рахийм Стърлинг имаше една от редките възможности пред себе си, но стражът на гостите Валклик действа уверено и спаси. 

Две минути преди почивката Базел отбеляза нов гол но той бе правилно отменен заради засада.

Няколко минути след подновяването на играта през втората Базел имаше нова отлична възможност да увеличи преднината си, но този път късметът бе на стараната на Ливърпул. Джака получи топката в близост до вратата и стреля незабавно, но изстрелът му профуча покрай гредата.

В 60-ата минута домакините останаха с човек по-малко на терена, след като Лазар Маркович действа глупаво и въпреки че владееше топката, посегна да удари противников футболист. Съдията видя действията на сръбския футболист и му показа директен червен картон.

Ливърпул върна надеждите на своите фенове в 81-ата минута, когато капитанът на тима Стивън Джерард изпълни един от специалитетите си. Халфът изпълни по безупречен начин пряк свободен удар, пращайки топката в сглобката на вратата за 1:1.

Последва импулс в играта на домакините, но финалният натиск не даде желания резултат за Брендън Роджърс и футболистите му.