Станимир Стоилов отново го направи! Българският специалист класира тим в групите на Шампионската лига за втори път в кариерата си, след като неговият Астана направи сладко реми 1:1 като гост на АПОЕЛ Никозия в реванша от плейофите в турнира на големите. Така след победата с 1:0 отпреди седмица казахстанците написаха златна страница в историята си.

Двубоят беше много инфарктен за българския специалист, след като домакините поведоха в резултата след час игра. Астана обаче не се уплаши и продължи да търси така ценния гол, който падна пет минути преди края на мача.

Началото на мача беше равностойно, като гостите имаха първия хубав шанс за отбелязване на гол. Фокси Кетевоама получи дълъг пас зад отбраната на противника и стреля силно, но го стори в тялото на вратаря Бой Ватерман.

Домакините съжалиха на свой ред в 22-ата минута ,когато при едно разбъркване пред вратата на Ненад Ерич Мариос Антониадес се оказа най-съобразителен и шутира опасно. Защитник обаче застана на пътя на топката и предотврати сигурен гол.

Астана продължи да търси гола при всеки шанс и в 35-ата Бауржан Джолчиев направи мощен рейд отдясно и влезе в наказателното поле. Там той си отвори място за стрелба и с левия крак потърси далечния ъгъл. Ватерман със светкавична реакция се хвърли и боксира. Само две минути по-късно АПОЕЛ имаше дори по-чиста ситуация – Луис Леал бе изведен много хитро отдяно по атаката и от 13-14 метра по диагонала стреля технично към далечния ъгъл. Ерич закачи топката, която се отби в страничната греда.

Две минути преди края на първата част Дмитрий Шомко от Астана опита да обстрелва от далечна дистанция. Шутът беше тежък и в очертанията на вратата, а Ватерман не рискува и изби в корнер.

След паузата натискът на кипърците стана направо жесток. Седем минути след подновяването на играта Томас де Винчети направи голям пропуск. Топката му бе сервирана на 8-9 метра и аржентинецът с хубав плонж опита да порази целта, но стреля на метър встрани.

Домакините успяха да поведат в 60-ата минута, когато Семир Стилич се отчете с невероятно изпълнение на пряк свободен удар. От около 22-23 метра босненецът стреля фалцово над стената, забивайки кълбото в горния ляв ъгъл – 1:0.

В 69-ата минута Ерич се намеси решително при центриране от ъглов удар, при който топката прескочи куп от играчи, за да стигне до Де Винчети. Последният шутира веднага по тревата, а сръбският вратар на казахстанския тим отби.

Той стори същото и в 72-ата минута, когато резервата Деметрис Хараламбус изпрати страховит шут от дистанция към горния ляв ъгъл.

Намесите на стража помогнаха на Астана да дочака своя миг и той дойде в 85-ата минута. Тогава Джолчиев се спусна на скорост отдясно и изненада противниковата отбрана с ниско центриране, чийто адресат беше Неманя Максимович. От няколко метра пред празната врата опорният халф хладнокръвно се разписа.

Така с общ резултат 2:1 от двата мача Астана отстрани сочения като фаворит в сблъсъка АПОЕЛ и вече чака жребия за групите на Шампионската лига.

Включете се в новия Viber публичен чат на Gong.bg - следете коментарите под новините на журналистите в Гонг!