Реал Мадрид постигна пестелива победа с 1:0 при гостуването си на Базел от предпоследния кръг на Група В на Шампионската лига. Единственият гол в срещата бе дело на обичайния заподозрян Кристиано Роналдо, а със спечелените три точки, „кралете“ по още по-категоричен начин си подсигуриха първото място в своята група и вече спокойно гледат към осминафиналите на надпреварата.

Същевременно стана ясно, че Серхио Рамос ще пропусне последния мач на „белите“ срещу Лудогорец на „Сантиаго Бернабеу“, тъй като получи втори жълт картон. Испанецът прие радушно случилото се.

Първите минути на мача бяха равностойни, а мадридчани стигнаха до няколко положения, но без резултат. Удари по посока на вратата на Томаш Вацлик отправиха Кристиано Роналдо и Гарет Бейл, но стражът на швейцарците се справи с вещина.

В 29-ата минута Мохамед Елнени отправи далечен изстрел, но твърде неточно над вратата на Кейлор Навас.

В последвалите минути „белите“ упражниха натиск, а в 36-ата минута резултатът бе наяве. Кристиано Роналдо откри за 1:0 след като завърши отлична атака на гостите, развила се от ляво. Карим Бензема напредна, навлезе в наказателното поле, пусна успореден на голлинията пас към португалския си колега, а той безпощадно откри. Така Роналдо се изравни с Раул Гонсалес по отбелязани голове в Шампионската лига (71). Същевременно любопитна е статистиката, че Роналдо успява да се разпише във всяко от последните 12 гостувания на „балета“ в комерсиалната надпревара (включително и на неутрален терен).

След почивката мачът се развиваше сравнително спокойно, като Реал контролираше играта. В 59-ата минута обаче домакините имаха главоболия. Дерлис Гонсалес се травмира и няколко минути му бе оказвана медицинска помощ. В крайна сметка всичко около състоянието на Гонсалес бе добре и той се върна.

В 67-ата минута пък добро положение се разкри пред домакините. Бреел Емболо стреля от дистанция, а само бързата и умела намеса на Кейлор Навас спаси европейските клубни шампиони.

В 75-ата минута Гарет Бейл пожела топката, получи много прецизен пас, овладя и като по чудо не се разписа. В 78-ата минута Роналдо за малко не отбеляза и втори гол. Фабио Коентрао напредна от ляво, комбинира с Бейл, а той на свой ред продължи към „кралската седмица“. Роналдо нанесе фалцов удар, който облиза десния стълб на вратата на Томаш Вацлик.

В самия край, мачът бе прекъснат временно заради нахлуване на фен на терена. Съответните компетентни лица се намесиха светкавично и срещата бе подновена. В 5-минутното продължение мадридчани доиграваха двубоя, докато футболистите на Базел положиха значителни усилия да изравнят, но без резултат.

В класирането Реал Мадрид е безусловен лидер на Група В с 15 точки, а Базел е втори с 6 пункта. Така швейцарците запазиха шансовете си за участие в лигата на богатите и през пролетта и по всичко личи, че възелът за второто и третото място ще се реши с последния кръг. Тогава  Ливърпул посреща Базел, а Лудогорец гостува на Реал Мадрид. Англичаните са трети с 4 пункта. Такъв актив има и българският представител Лудогорец, но е с по-лоши показатели от „мърсисайдци“.