Лионел Меси донесе победата на Барселона с 2:0 при гостуването на Аякс в Амстердам в мач от група „F“ на Шампионската лига. В другия мач от групата Пари Сен Жермен се наложи с минималното 1:0 при домакинството си на Апоел Никозия. Единственото попадение в срещата бе дело на Единсон Кавани още в 1-та минута. По този начин и двата отбора се класираха за осминафиналите на Шампионската лига.

С двата си гола срещу Аякс Лионел Меси се изравни с Раул Гонсалес в голмайсторската надпревара в Шампионската лига. Двамата вече имат по 71 гола, а Кристиано Роналдо е назад с 1 – 70.

Старши треньорът на Барселона Луис Енрике отново остави на резервната скамейка Жерар Пике, въпреки отсъствието на Томас Вермален и Жереми Матийо. В стартовия състав започнаха Хавиер Масчерано и Марк Бартра. В атака отново действаше триото Луис Суарес, Неймар и Лионел Меси.

Барселона вкара гол още в 4-та минута чрез Неймар, но попадението не бе зачетено заради засада.

Аякс игра доста добре в атака и в 18-та минута Андерсен стреля опасно от границата на наказателното поле на Барселона, но в страни от вратата на Марк-Андре тер Стеген.

Десет минути по-късно Тер Стеген отрази опасен удар на Клаасен.

Жорди Алба направи добър пробив в 31-та минута и се озова сам очи в очи срещу Силесен, но вратарят на Аякс спаси.

Четири минути по-късно Силесен отрази удар на Лионел Меси.

Барселона поведе в 36-та минута, когато Марк Бартра се възползва от грешка на вратаря Силесен и върна топката към Лионел Меси, който засече с глава и изпрати кълбото в опразнената врата на Аякс.

Барселона започна силно и второто полувреме. В 59-та минута Лионел Меси пусна перфектен извеждащ пас към Луис Суарес, който изскочи сам срещу Силесен, но вратарят на Аякс отново демонстрира класата и излезе победител в прекия сблъсък с уругвайския нападател, след като отрази удара му.

Аякс можеше да изравни резултата в 67-та минута, когато Сереро центрира в наказателното поле на Барселона, където на втора греда Аркадиуш Милик стреля с глава, но топката срещна левия стълб на вратата на Тер Стеген.

Аякс остана с човек по-малко в 71-та минута, когато Йоел Велтман бе изгонен за втори жълт картон. Защитникът на Аякс спря пробива на Меси и получи съвсем заслужен втори жълт картон.

Вторият гол на Лионел Меси в срещата падна в 76-та минута, когато влезлият като резерва Педро подаде към аржентинеца, който засече топката отблизо и я изпрати във вратата на Силесен.

С този успех Барселона си гарантира класиране за осминафиналите на Шампионската лига. В същото време Луис Суарес продължава да чака все още своя дебютен гол за Барселона в официален мач.

В другия мач от групата ПСЖ спечели очаквано срещу Апоел, но само с 1:0.

Единственият гол в срещата падна в 1-та минута, когато Грегъри ван дер Вийл центрира в наказателното поле на Апоел, където Единсон Кавани овладя чудесно топката, след което се завъртя и стреля, а кълбото срещна левия стълб на вратата Пардо и влетя в мрежата му.

Апоел се опита да изравни резултата в 12-та минута, когато Винисиус стреля с глава, но Сиригу нямаше проблеми и улови топката.

ПСЖ можеше да удвои своята преднина в 18-та минута, когато след удар на Кавани топката срещна левия стълб и излезе в аут.

През второто полувреме домакините продължиха да имат надмощие, но сериозни пропуски направиха Лавеци и Кавани.

С тази победа ПСЖ си гарантира класиране за осминафиналите на Шампионската лига.

В следващите мачове ПСЖ посреща Аякс, а Барселона гостува на Апоел Никозия.

Класиране в група „F“:

1. ПСЖ 10 точки

2. Барселона 9 точки

3. Аякс 2

4. Апоел 1