Монако с Димитър Бербатов в редиците си направи страхотен финал в група С на Шампионската лига, като победи гостуващия Зенит Санкт Петербург с 2:0 в последния си мач. Така макар да не можа да промени историята, като стане първият тим, класирал се за елиминициите с отбелязани по-малко от 3 гола, тимът на Леонардо Жардим стори по-важното и финишира първи в групата заради издънката на доскорошния лидер Байер Леверкузен.

Бербатов не направи най-силния си мач пред собствена публика, като и двата гола на неговия тим – на защитниците Аймен Абденур и Фабиньо паднаха след смяната на българина в началото на второто полувреме.

ВИДЕО от успеха на Монако вижте ТУК!

Очаквано Зенит имаше инициативата през първите минути в 13-ата минута Уолъс трябваше да се намесва решително, след като Саломон Рондон овладя в наказателното поле заради недоброто позициониране на Аймен Абденур.

Предвид крехкия си аванс във временното класиране, „монегаските“ избраха по-затворен стил на игра, което позволи на Зенит да има контрол върху топката през повечето време. Темпото на разиграванията като цяло не беше високо, което улесни максимално защитната четворка пред Даниел Субашич.

Момчетата на Леонардо Жардим в същото време дебнеха за пролуки в половината на противника и в 35-ата минута. Капитанът Жереми Тулалан направи малко очакван рейд покрай двама противници и шутира от около десетина метра. Топката обаче излезе в аут покрай лявата греда зад Юрий Лодигин.

В другия край на игрището чак четири минути преди почивката Субашич трябваше за първи път да се намеси решително. Дани центрира от ъглов удар вляво от вратата, Николас Ломбертс се справи с пазача си, за да стреля с глава към далечния ъгъл. В изстрела му нямаше достатъчно сила и хърватският страж с премерен плонж улови.

Статичните положения можеха да донесат успех за Зенит в 52-ата минута. Тогава Хълк завъртя топката от фаул към наказателното поле, където имаше двама непокрити негови съотборници. Никой от тях обаче не успя да стигне до подаването, което отиде в ръцете на Субашич.

В 56-ата минута Жардим замени Бербатов с Антони Марсиал, след като получи контузия.

Седем минути след тази рокада Монако поведе, но не благодарение смяната. Яник Ферейра-Караско изпълни фаул отляво по атаката, като насочи подаването си към далечната греда. Там Аймен Абденур успя да избяга от защитниците в синьо и с глава отблизо разстреля Лодигин.

Руснаците опитаха да отговорят чрез Хълк, който в 70-ата минута опита късмета си от фаул на около 30 метра от вратата на Субашич. Топката обаче прелетя доста встрани. Шест минути по-късно отново бразилецът беше в центъра на вниманието, като направи супер пробив отляво, но Абденур го спря с много чист шпагат.

Всичко се реши в предпоследната 89-ата минута благодарение на проблясък на Жоао Моутиньо. Португалският плеймейкър пусна перфектен извеждащ пас към Фабиньо, който стреля между краката на вратаря за крайното 2:0.

Така с 11 точки в актива си и едва 4 гола в 6-те си мача отборът от Княжеството отмъкна първото място от Байер Леверкузен. Германците стигнаха само до 0:0 при гостуването си на Бенфика в Португалия и остават втори с 10 точки. Зенит (7 т.) отива да играе в Лига Европа напролет като трети в групата, докато португалците отпадат безславно със само 5 точки.