Челси отпадна от Шампионската лига, след като бе отстранен от Пари Сен Жермен. Автобусът на Жозе Моуриньо се счупи. Напълно заслужено, с оглед показаното на терена на „Стамфорд Бридж“ от двата отбора. Воденият от Жозе Моуриньо отбор започна предпазливо мача, в което до голяма степен има логика, защото лондончани постигнаха добър турнирен резултат 1:1 в първия двубой на „Парк де Пренс“. Необяснимо обаче е защо Челси продължи да играе така предпазливо, защитно и страхливо дори, след като Златан Ибрахимович бе изгонен в 33-та минута и „сините“ останаха с човек повече на терена.

Играчите на Челси не рискуваха в нито един момент от редовното време на мача. Лондончани отново бяха плахи, въпреки че бяха с човек повече на терена. „Сините“ не се опитаха да натиснат своя съперник, да вдигнат оборотите, да засилят атаките си. Те изчакваха своя момент и го дочакаха след гола на Гари Кейхил, но след това автобусът на Челси се счупи. Поговорката гласи, че съдбата обича смелите. Тя се усмихна на момчетата на Лоран Блан и се озъби на Моуриньо. Съвсем заслужено.

През миналия сезон Челси играеше защитно. Моуриньо паркираше автобуса много успешно и изведе тогава отбора до полуфинал в Шампионската лига. През миналата кампания португалецът имаше алиби и то бе, че Челси не притежава нужния нападател, който да вкарва голове, да води отбора напред. Жозе взе Диего Коща през миналото лято и испанецът пасна много добре към отбора. Освен това в състава на Специалния са още Лоик Реми и Дидие Дрогба. Сега пред Моуриньо вече няма оправдания за поведението на водения от него отбор в реванша срещу ПСЖ. Страхът изяде главата на португалеца, който записа една от черните вечери в своята кариера.

Отпадането на Челси от Шампионската лига може да бъде повратна точка в сезона за отбора. Лондончани все още са първи в Премиършип, но борбата за титлата е достатъчно заплетена и всичко ще се реши в последните кръгове. Ще бъде от изключително значение как Челси ще реагира на провала в Шампионската лига, защото няма право на грешка. Пред „сините“ тепърва предстоят възлови мачове срещу Манчестър Юнайтед, Арсенал и Ливърпул, в които до голяма степен ще бъде решена съдбата на титлата. Още в неделя предстои първият голям тест срещу Саутхемптън на „Стамфорд Бридж“, в който ще се види какво е състоянието на Челси.

Провалът на Моурньо и Челси в Шампионската лига със сигурност ще сгъсти облаците на „Стамфорд Бридж“. На Роман Абрамович определено не му е било приятно да гледа радостта на Насер Ал-Хелайфи в центъра на терена, но ще трябва да го преглътне. Моуриньо преди дни за пореден път засвидетелства любовта си към Челси и Лондон, но португалецът не трябва да тества много, много любовта на Абрамович към него, защото играта на руска рулетка е опасна и не се знае кога ще гръмне патрона.

Няколко думи за съдията Бьорн Куйперс. Холандецът показа на целия свят защо видео повторенията трябва да бъдат въведени възможно по най-бързия начин. Футболът, Шампионската лига и феновете губят. Губят, защото след подобен сблъсък се коментират съдийските отсъждания, а не спектакълът изнесен от двата отбора на терена. Затова, видео повторенията трябва да бъдат въведени по възможно най-бързия начин. Иначе футболът губи от своя блясък!

P.S. Жозе Моуриньо е един от най-добрите треньори в света. Той е голямо име в треньорската професия. Доказателство затова са многото отличия, които има спечелени начело на отборите, които води през годините. Португалецът е много критикуван и в същото време харесван. Той постигна много и името му ще остане в историята. Жозе Моуриньо обаче не се научи да губи, а в тази игра трябва да можеш да признаеш, когато си бил надигран, надхитрен и победен. Егото на португалеца е твърде голямо за подобно поведение, а това не му прави чест. Защото, след като се хвърлиш в делириум на тревата на „Камп Ноу“, така трябва да можеш да отидеш и да стиснеш ръката на Лоран Блан, след като си отпаднал, а не да бързаш и да се скриеш от камерите. За да си голям, трябва да можеш да приемаш загубата!