Отборите на Челси и Динамо Киев успяха да си осигурят места в елиминационната фаза на Шампионската лига. Двата тима постигнаха победи в последния кръг на груповата фаза, с което продължават напред в турнира. Съответно с 13 и 11 точки. Порто ще се състезава в Лига Европа след Нова година, а Макаби Тел Авив на Славиша Йоканович отпада.

Отборът на Челси се наложи с 2:0 над Порто в среща, играна на „Стамфорд Бридж“. Лондончани категорично надиграха своя съперник, а Жозе Моуриньо без скрупули към бившия си клуб пусна своите момчета в атака още от самото начало. Дори и с Икер Касияс на вратата португалският състав допусна две попадения.

Още в 12-ата минута Иван Маркано си отбеляза автогол. Диего Коста стреля мощно към вратата, Икер Касияс изби, но тя се удари в неговия съотборник Маркано, Майкон се опита със сетни сили да изчисти, ритна топката навън, но помощникът на Джуйнет Чакър даде правилни сигнал, че топката е преминала голлинията за 1:0.

Челси продължи да доминира, но стигна до втория гол едва след почивката. В 52-ата минута след скоростна атака, Уилиан получи чудесен пас на границата на наказателното поле, навлезе и стреля точно за крайното 2:0.

Феновете на лондончани би трябвало да са останали доволни от шоуто, което са изгледали, въпреки че в последните мачове Челси не успя да зарадва много привържениците си

В другия мач Динамо Киев се наложи с минималното 1:0 над израелския състав. Единственото попадение падна още в 16-ата минута. След центриране от фаул отдясно Бен Хаим засече отблизо към собствената си врата, топката срещна гредата, но притеклият се Денис Гармаш довкара за 1:0.

Отборът на Макаби Тел Авив допусна много грешки в мача, а и остана пълен аутсайдер, след като не успя да вземе нито точка в групите на турнира.