Един от големите фаворити в тазгодишното издание на Шампионската лига Барселона започна с победа представянето си в груповата фаза на турнира. Каталунците надделяха у дома над кипърския шампион АПОЕЛ Никозия с 1:0, но можеше да бъдат наказани в края.

Жерар Пике отбеляза единственото попадение преди почивката в 28-та минута. В последните минути обаче вратарят на домакините се намеси решително, за да спаси победата, а преди това съотборниците му аристократично редуваха пропуски. 

Интересното е, че на терена за кипърския първенец беше бившият играч на ЦСКА Килиън Шеридън, който трябваше да е голямата заплаха за каталунците, но така и не стигна до попадение. 

Наставникът на домакините Луис Енрике беше заложил на доста експериментален състав. На вратата шанс получи Марк-Андре тер Стеген, а играчи като Мунир ел Хадади, Серхи Сампер, Марк Бартра и Серхио Роберто също започнаха като титуляри. 

Въпреки наличието на повече млади играчи от началото на двубоя, "блаугранас" овладя инициативата от първата минута и не я изпусна до края на мача. Положенията пред вратата Урко Пардо обаче не бяха чак толкова много. 

Очаквано Лео Меси беше най-голямата заплаха за противниковата врата, подкрепян от Неймар и Ел Хадади, но това рядко завършваше с опасни удари към Пардо. Първите двама имаха и най-хубавите шансове в началото, но ги пропиляха. 

Шеридън също пробва да затрудни защитата на Барса, но без успех. Така се стигна до 28-та минута, когато домакините най-после поведоха и успокоиха феновете по трибуните. Това стана след пряк свободен удар. 

Зад топката встрани от наказателното поле застана Меси и центрира перфектно, слагайки топката на главата на оставения непокрит Жерар Пике, който от 7-8 метра с глава разстреля вратаря Пардо и откри резултата. 

Това попадение още повече успокои каталунците и те имаха хубави шансове за втори гол още преди почивката. Най-чистото положение обаче беше пропиляно от Меси в 40-та минута, когато стреля от 12-13 метра, но вратарят изби добре насочения му удар. Така двата тима се оттеглиха на почивка при 1:0 за домакините. 

През втората част Барса продължи да доминира, макар да създаваше малко опасности пред противниковата врата. Меси и Неймар продължаваха да тормозят защитата на АПОЕЛ, но това не се отразяваше в сериозни заплахи за Пардо. 

Този аристократизъм в атака на каталунците можеше да им изиграе лоша шега в 58-та минута, когато кипърците имаха своя шанс. Тогава Шеридън свали топката с глава за Томас де Винсенти, той преодоля технично защитник на домакините и стреля, но в последния момент Пике се хвърли и изби топката в корнер. 

След това монотонният натиск на Барса продължи. Той можеше да се увенчае с второ попадение в 68-та минута, каквото всъщност влезе. Тогава Неймар стреля с глава към вратата и почти от голлинията Мунир ел Хадади я добави в мрежата. Реферът обаче го отмени заради засада. 

До края "блаугранас" продължаваше да държи топката и да атакува, но безрезултатно. Кипърците пък очакваха своите шансове на контра и имаха няколко интересни ситуации, но те не затрудниха Тер Стеген. 

Така беше обаче до 90-та минута, когато беше и най-чистата ситуация на сметката на АПОЕЛ. Тогава Густаво Мандука стреля опасно от границите на наказателното поле, но Тер Стеген се намеси блестящо и отрази. Ако не беше добрата намеса на германеца, кипърците шокиращо можеше да стигнат до точката. 

Това обаче не се случи и така Барса тръгва с три точки. Луис Енрике обаче ще има доста забележки към играчите си, които явно бяха подценили доста по-скромния си съперник, но все пак победиха.