Барселона е третият испански четвъртфиналист в Шампионската лига! Каталунците стигнаха за рекорден осми пореден път, след като изхвърлиха английския шампион Манчестър Сити след втора победа. 

Този път на "Камп Ноу" те победиха с 1:0 и след успеха с 2:1 на "Итихад" продължават напред. Голямата част от мача мина под диктовката на домакините, но накрая те можеха и да страдат заради аристократичността си при поредицата пропуски пред Джо Харт. 

Иначе единственото попадение в мача падна още в 31-та минута и беше дело на Иван Ракитич. В края обаче Серхио Агуеро изпусна дузпа и не може да върне интригата за последните секунди на този двубой. 

През първата част на терена имаше само един отбор. Барса правеше каквото си иска, а гостите бяха в тотален амок по неясно какви причини. Тогава каталунците можеха да решат всичко, но се скъсаха да пропускат. 

Още в 7-та минута Неймар беше изведен перфектно зад защитата на противника, но нацели гредата. Домакините налитаха като оси, а архитект на почти всички опасности беше вездесъщият Лео Меси. 

Аржентинецът сам можеше да открие в 12-та минута, когато беше изведен зад защитата, но ударът му беше избит от Джо Харт. Нещо като възможност се откри за гостите малко след това, но в решителния момент преди удара Джеймс Милнър се подхлъзна и пропиля всичко. 

Каталунците продължаваха да се забавляват с объркания си съперник. Меси извеждаше играчи зад защитата, но те продължаваха да пропускат. Така беше до 31-та минута, когато статуквото вече беше окончателно разбито. 

Тогава поредното гениално отиграване на Меси изведе Иван Ракитич зад защитата и хърватинът с прекрасен прехвърлящ удар не остави шансове на Джо Харт за откриване на резултата - 1:0. 

До почивката канонадата пред вратата на англичаните продължи, но или Харт се намесваше страхотно, или очертанията ѝ не можеха да бъдат нацелени. Неймар и Меси се скъсаха да пропускат и от статични положения, и от обикновени атаки. 

В 45-та минута пак бразилецът удари гредата, след като беше изведен за пореден път зад защитата от Меси. Изстрелът му този път се отклони от десния страничен стълб и впоследствие Мартин Демикелис изби. Така почивката дойде с гол преднина на каталунците. 

След нея те понамалиха оборотите, но изглеждаше, че държат всичко в свои ръце. В 49-та минута и Жорди Алба се нареди сред пропусналите сами срещу Харт, след като озовал се срещу него стреля право в ръцете му. 

"Гражданите" се окопитиха едва около 60-та минута. Тогава направиха и първата си сериозна опасност, но тя дойде след глупост на вратаря Тер Стеген. Той опита да се прави на ляв бек около тъча и тръгна да лъже Серхио Агуеро, но загуби топката. Изстрелът на аржентинеца обаче беше избит от защитата. 

След това триото Меси-Неймар-Суарес продължи аристократично да пропуска и Барса можеше да бъде наказан за това. Сити вдигна оборотите и Яя Туре, Вилфрид Бони и Серхио Агуеро пробваха няколко далечни удара, но без особен успех. 

Най-чистата възможност за "гражданите" да върнат интригата в пълна степен им се откри в 77-та минута. Тогава те получиха дузпа за нарушение срещу Агуеро, но аржентинецът би несериозно и Тер Стеген изби. 

Това тотално пречупи англичаните и те на практика се отказаха до края и можеше да бъдат разгромени. Но поредицата уникални положения пред вратата на Джо Харт бяха изпускани с лека ръка от Меси, Неймар, Суарес, Алба и кой ли още не. 

В 86-та минута за трети път в мача домакините треснаха гредата, а този път това стори Суарес, нацелвайки напречната. После и Меси излизаше на дв пъти сам срещу Харт, но така и не успя да го преодолее. Неймар също имаше шансове, но те не доведоха до втори гол. 

Така въпреки многото шансове за разгром, Барса победи само с 1:0, но това се оказа достатъчно за крайния успех. Благодарение на него каталунците ще чакат спокойно жребия за четвъртфиналите в петък от 13:00 часа.