Байер Леверкузен направи огромна крачка към следващата фаза на Шампионската лига. "Аспирините" взеха важна победа с 2:1 при гостуването си на Зенит в Санкт Петербург и на практика са осминафиналисти. 

В герой за германския тим се превърна корейската звезда Хюнг-Мин Сон. Той наниза и двете попадения в мрежата на "питерци", с които донесе изключително важните три точки на тима си. Рондон само успя да намали в края, но за повече нямаше време. 

Първата част не предложи особени емоции на домакините, като повечето възможности бяха на страната на домакините. Между 21-та и 23-та минути Александър Кержаков имаше два шанса да открие, но не беше точен. 

Гостите можеха да си улеснят задачата още преди почивката, но в 31-та минута изстрелът на Щефан Кислинг беше отразен с вещина от стража на руснаците. Така двата тима не си отбелязаха попадения преди почивката и оставиха развръзката за второто полувреме. 

Играчите на Зенит бяха по-активните, Хълк и Дани опитваха да затрудняват стража на германците, но така и не успяха да създадат нещо по-опасно пред него. За сметка на това атаките на "аспирините" бяха убийствени и при една от тях най-после откриха резултата. 

В 68-та минута Карим Белараби намери по перфектен начин Сон, който с безпощаден удар от далечна дистанция препарира вратаря на Зенит и откри за 1:0. А само пет минути след това той смълча окончателно трибуните. 

Тогава той получи пас от Щефан Кислинг в наказателното поле и с прецизно насочен удар за втори път огорчи стража на домакините, за които остана твърде малко време за обрат. Но те все пак се хвърлиха в търсенето му. 

Заредиха се атаки пред вратата на Байер, но защитата се справяше. Така беше до 88-та минута, когато влезлият като резерва Александър Рязанцев пусна страхотен пас към Хосе Рондон зад защитата и той с хубав удар отбеляза попадението за 1:2. 

"Питерци" се хвърлиха в бесни атаки в търсене на изравняването и бяха близо до това след изстрелите на Рондон и Рязанцев, но така и не отбелязаха. При контрите на Леверкузен пък Йосип Дръмич и Щефан Кислинг не успяха да се разпишат и така резултатът се запази до края. 

Благодарение на трите точки "аспирините" събраха 9 точки и се откъсна на върха. Зенит остава на третото място с четири точки и ще се впусне в страхотна битка за втората позиция с останалите претенденти Монако и Бенфика.