В истински футболен спектакъл на Олимпийския стадион в Киев, домакините от Динамо сразиха гостуващия Евертън с 5:2 и си заслужиха място в четвъртфиналите на Лига Европа. В първия двубой на „Гудисън парк“ „карамелите“ надделяха с 2:1, но в реванша не получиха абсолютно никакъв шанс и допуснаха катастрофална загуба.

След общ резултат 6:4 в полза на Динамо Киев, Евертън отпадна от надпреварата, като по този начин остави Англия без представител в европейските клубни турнири. След отпадането на Манчестър Сити от Шампионската лига снощи, тимът от Ливърпул бе останал последният представител на англичаните.

Освен цели седем гола, зрителите на препълнения стадион в украинската столица видяха още куп интересни ситуации и няколко греди.

Резултатът в мача бе открит още в 21-ата минута, когато домакините откриха резултата и обърнаха нещата в своя полза, имайки предвид гола на чужд терен, който киевчани отбелязаха в Англия преди седмица.

Андрий Ярмоленко взриви трибуните с прекрасно изпълнение от близо 23 метра. Той пое топката пред наказателното поле на Евертън и с великолепен удар с левия крак прати топката до десния страничен стълб на Тим Хауърд.

Футболистите на гостите от Англия обаче отговориха по подобаващ начин и Ромелу Лукаку възстанови равенството само осем минути по-късно. Нападателят на Евертън отбеляза не по-малко красив гол, след като отправи страховит изстрел фронтално срещу вратата, след като отбраната на домакините не успя да изчисти топката.

В 35-ата минута дойде ред на Киев да отбележи отново. Този път на правилното място се оказа Лукас Теодорчук, който бе най-съобразителен в малкия пеналт след центриране отляво.

Само две минути по-късно Мигел Велозо попари гостите още веднъж. Португалецът засече по отличен начин топката от границата на наказателното поле, а стражът на гостите за пореден път нямаше шанс. При този резултат завърши и първата част, но това далеч не бе всичко.

Почти веднага след подновяването на играта през второто полувреме Динамо реши всичко в своя полза. В 56-ата минута Олег Гусев, след атака отдясно, направи нещата 4:1 в полза на домакините. Гусев стреля от няколко метра, Хауърд успя да избие първоначално, но при добавката нямаше шанс.

Най-красивият момент в срещата дойде в 76-ата минута, когато падна и петият гол за домакините. Той бе дело на Антунеш, който реализира фантастичен гол, който спокойно може да бъде определен за гол на сезона в Лига Европа. Той получи топката в центъра на терена необезпокояван от никой, напредна с няколко метра, и с изстрел от близо 35 метра препарира Хауърд, заковавайки коженото кълбо в горния лея ъгъл на вратата.

В заключителните минути Евертън надигна глава, но стигна единствено до един гол, който се оказа крайно недостатъчен. Той бе дело на Фил Ягйелка осем минути преди края.

Така Евертън напуска надпреварата, оставяйки Англия без представител в европейските турнири, докато Динамо Киев ще очаква жребия, който е в петък.