Шахтьор Донецк направи решителна крачка към класирането за четвъртфиналите в Лига Европа, след като спечели с 3:1 като домакин срещу Андерлехт.

Шахтьор поведе в резултата в 21-та минута на мача. Виктор Коваленко изскочи сам срещу Прото и вратарят на Андерлехт успя да спаси удара на играча на домакините, След това топката се върна в Коваленко, който комбинира с Тайсън, а той с диагонален удар вкара за 1:0.

Шахтьор удвои своята преднина в 24-та минута, когато Дарио Сърна центрира в наказателното поле на Андерлехт, където Олександър Кучер засече топката с глава и я изпрати във вратата на Прото.

Силвио Прото направи решаващо спасяване в 29-та минута, когато спаси удара на Факундо Ферейра.

Едуардо бе много близо до това да вкара трети гол във вратата на Андерлехт, когато стреля, но топката се спря в десния стълб на врататата на Прото.

Стивън Дефур отправи отличен далечен удар в 50-та минута, но Пятов внимаваше и успя да спаси.

Анделехт намали пасива си в 68-та минута, когато Ибрахима Конте центрира в наказателното поле на Шахтьор, където Франк Ачеампонг засече отблизо топката с глава и я изпрати във вратата на Пятов.

Шахтьор реализира трети гол в 79-та минута, когато Бернард центрира от корнер в наказателното поле на Андерлехт, след което Едуардо стреля с глава, топката срещна напречната греда и тупна зад гол линията на вратата на Прото.

Кара Мбоджи вкара гол с ръка в 87-та минута, но попадението не бе зачетено.

Реваншът е след седмица, а Шахтьор има аванс от два гола.