Ливърпул е на полуфинал в Лига Европа след една феноменална европейска вечер на „Анфийлд“. Мърсисайдци победиха Борусия Дортмунд с 4:3 в мача реванш между двата тима, който определено не бе за хора със слаби сърца.

Феновете на тима от града на Бийтълс мечтаеха за любимите си европейски вечери и определено получиха една от най-великите такива в изключителен мач, който ще се помни дълго. Ливърпул постигна невероятен обрат, след като на почивката губеше с 0:2, а в последствие и с 1:3, за да успее да постигне пълния обрат в последните 30 минути на мача. Победният гол, дело на Деян Ловрен, пък падна в добавеното от съдията Джунейт Чакър време.

Още от първите секунди на мача стана ясно, че предстои голям сблъсък. Изненадващо гостите упражниха сериозен натиск в началните минути като още при една от първите атаки Пиер-Емерик Обамеянг стреля опасно.

Само след 5 минути на „Анфийлд“ вече имаше и гол. Шинджи Кагава напредна и подаде към Гонсало Кастро, който отлично центрира за Обамеянг. Габонецът стреля опасно от няколко метра, но в тялото на Симон Миньоле, който изби. За негово нещастие обаче топката попадна в Хенрик Мхитарян, който нямаше проблеми да реализира при добавката.

Вихреното начало на „жълто-черните“ продължи и след само 9 минути гостите водеха с 2:0 за ужас на бившия си треньор Юрген Клоп. Марко Ройс открадна топката в половината на Дортмунд и проби през центъра, след което с феноменален пас в коридор изведе Обамеянг в добра позиция, а голмайсторът на Борусия с перфектен изстрел в близкия горен ъгъл удвои аванса на своя тим.

Малко след втория гол Ливърпул стигна до първата си опасност, а при нея Сократис изби удар на Дивок Ориги. Постепенно домакините овладяха инициативата и Ориги на няколко пъти пропусна да реализира гол. Това не съумя да направи и Фирмино, чийто изстрел с глава излезе в аут.

Борусия също създаде още няколко опасни атаки като Обамеянг се отличи с два пропуска. Нов гол до края на първата част обаче не падна.

За сметка на това само 3 минути след подновяването на играта Ливърпул се върна в битката с първото си попадение за вечерта. След страхотна отборна комбинация Емре Джан изведе в удобна позиция Ориги, който пусна топката между краката на Вайденфелер за 1:2.

Мърсисайдци обаче не успяха да използват импулса от попаденията, а Борусия отново пое контрола над случващото се на терена и в 57-ата минута достигна до трети гол. Хумелс влезе с топката в половината на Ливърпул и с отличен пас в коридор намери Ройс, който по типичен за себе си начин изпрати топката в далечния ъгъл.

Попадението на Ройс значеше, че Ливърпул се нуждае от цели 3 гола до края, ако иска да продължи напред. Отборът на Юрген Клоп обаче не се отказа и се втурна в атаки. Така в 66-ата минута домакините стигнаха до втори гол в своя полза. Той падна след двойно подаване между Джеймс Милнър и Филипе Коутиньо, след което бразилецът стреля от границата на наказателното поле и изпрати топката в долния десен ъгъл за 3:2.

В 77-ата минута Ливърпул стигна и до равенство. След центриране от корнер Мамаду Сако бе оставен сам в наказателното поле и от няколко метра с глава реализира за 3:3, с което доближи мърсисайдци на един гол от феноменалния обрат.

Дортмунд сякаш успя да успокои темпото на съперника в следващите минути и с наближаването на края изглеждаше все по-близо до полуфиналите. В първата минута на добавеното време обаче Ливърпул постигна своя велик обрат. Джеймс Милнър центрира в наказателното поле, където Деян Ловрен надскочи Адриан Рамос и с глава прати топката във вратата на безпомощния Вайденфелер за крайното 4:3.

До края мърсисайди устискаха победата и в крайна сметка триумфираха с общ резултат 5:4, благодарение на който се класираха за полуфиналите на турнира.