Отборът на Ливърпул може да се прибере умерено доволен от първия си мач срещу Борусия Дортмунд в четвъртфиналите на Лига Европа. Англичаните постигнаха 1:1 на „Сигнал Идуна Парк“, което им дава известно предимство преди реванша след седмица.

Изненадващото решение на Юрген Клоп да заложи на Дивок Ориги в атака срещу бившия му тим даде резултат, като именно младият белгиец вкара важният гол на чужд терена. След почивката „жълто-черните“ се възползваха от познатата слабост на англичаните при статичните положения и Матс Хумелс изравни. Единствената лоша новина в иначе никак нелошия мач за "червените" беше контузията на техния капитан Джордан Хендерсън, който бе заменен от Джо Алън на почивката.

Първите минута на мача бяха изненадващо спокойни, като си пролича, че Борусия ще се опита да монополизира притежанието на топката. Постепенно притиснатият в половината си Ливърпул започна да се задъхва и в 17-ата минута само Мамаду Сако предотврати гола. Юлиан Вайгл блесна с дълъг пас по диагонала, а Марсел Шмелцер изскочи от втора позиция в наказателното поле. Той веднага опита да свие назад към Хенрих Мхитарян и последният шутира към незащитената врата, преди Сако да се хвърли и да попречи.

Ливърпул отвърна почти веднага. В 21-ата Джеймс Милнър изпълни фаул по чудесен начин, а Деян Ловрен изскочи непокрит на метър-два пред вратарското поле. Хърватинът стреля мощно в обсега на вратаря, след което последва неприятен сблъсък глава в глава между двамата.

Борусия можеше да накаже жестока грешка на противника си при изнасянето на топката в 31-ата минута. Тогава неточен пас назад позволи на Обамеянг да набере скорост отляво. Габонецът влезе в наказателното поле и пробва да намери Ройс, но Сако отново беше последна преграда.

Доста изненадващо на фона на показаното Ливърпул поведе в 36-ата. Алберто Морено даде дълъг пас към Милнър в половината на германците, а англичанинът продължи с глава между Лукаш Пишчек и Свен Бендер. Именно оттам се промъкна Дивок Ориги, който макар и застигнат от Бендер, стреля премерено по диагонала и откри резултата.

В следващите 2-3 минути домакините бяха в лек шок и допуснаха няколко опасни атаки, но всичко се размина. Продължението на първата част обаче предложи още емоции – първо Марко Ройс се ориентира най-добре при меле във вратарското поле и Миньоле трябваше да избива шута му над гредата. Последва грешка на Вайгл в половината на Борусия, при която трима играчи на Ливърпул му отнеха. Докато домакините претендираха за фаул, Ориги излезе сам срещу Вайденфелер. Ветеранът взе вярното решение и се стрелна напред, а младият белгиец шутира в тялото му.

Авансът на „червените“ много бързо бе ликвидиран след паузата. Борусия разигра късо корнер отдясно по атаката си, а Мхитарян завъртя кълбото пред вратарското поле. Там Хумелс се пребори и стреля силно с глава, като Симон Миньоле можеше да се справи по-добре с намесата си, оказала се без значение – 1:1.

В 52-ата минута Вайденфелер още веднъж се показа като герой за „пчеличките“, като направи серия от три фантастични спасявания. Първо Филипе Коутиньо го затрудни на максимум с шут от 12 метра, а лошо изчистената от защитата на Дортмунд топка стигна до Натаниъл Клайн. От около 25-26 метра англичанинът нанесе силна тупалка по диагонала, с която Вайденфелер отново се справи. Коутиньо стигна първи до отскочилата топка, финтира Пишчек и пак отправи точен изстрел. Този път бразилецът го стори право в тялото на вратаря.

В минутите след това Борусия изцяло иззе инициативата, докато Ливърпул все по-често се виждаше принуден да се отбранява дълбоко в наказателното си поле. Атаките на Мхитарян, Ройс и Шмелцер по крилата вещаеха опасност, но домакините не стигнаха до нещо повече от няколко разбърквания.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS